N.K Jemisin-Luna Ucigașă( Vise Întunecate #1)

         Una dintre cele mai mari puteri ale omului este, din punctul meu de vedere, puterea de a crea, de a făuri ceva nou dintr-o idee, dintr-o încercare nesigură sau chiar dintr-un ansamblu de lucruri cunoscute. Cărțile fantasy pun în valoare această capacitate a omului, reușind adesea să vrăjească și să cucerească cititorul punându-i imaginația la încercare, forțându-l să-și reprezinte lumi noi, ființe nemaivăzute, frumuseți nebănuite și forțe întunecate înșelătoare. În același timp, în aceste noi lumi anumite idei sau teorii ale lumii noastre pot deveni „palpabile” pentru că nimic nu le mai stă de-a curmezișul într-un univers ce există după niște reguli străine nouă.  Prin aceste cuvinte am încercat să fac o introducere, să surprind cea mai frumoasă latură a cărții despre care am început să vă vorbesc, căci „ Luna Ucigașă” a luat idei precum cea a subconștientului colectiv a lui Jung pe care le-a combinat cu viziunea lui Freud asupra viselor, iar rezultatul acestui amestec a fost înfrumusețat cu  nenumărate podoabe ale imaginației, devenind fundamentul unei religii ce domnește în sufletele unor oameni la fel de credincioși precum obișnuiau vechii egipteni să fie.

       După cum  sper că v-ați dat seama, această carte este bogată în semnificații, acestea fiind ascunse printre pasaje epice minunate și o mulțime de concepte noi care îți lasă impresia că totul în jurul tău este nou, magic și fragil, iar tu te aventurezi într-o lume străină care îți oferă o descoperire la fiecare pas, dându-ți voie să ai experiența  „ primei dăți”, căci vor fi multe lucruri despre care vei auzi pentru întâia oară, lucruri la care nu te-ai fi gândit sau pe care nu ți le-ai fi imaginat într-un astfel de context. Cred că atunci când deschizi o carte și îi citești primele pagini, o lume întreagă se ridică de la zero în mintea ta, că există o legătură magică între cititor și poveste, iar primele pagini sunt suficiente pentru a contura fundalul unui tablou ce va fi umplut cu esența noii lumi. Acest lucru mi s-a întâmplat când am deschis „ Luna Ucigașă”, iar totul în jurul meu și-a schimbat forma și culoarea, s-a lepădat de normele și legile acestei lumi și s-a îmbrăcat în straiele și mai strâmte ale unei lumi ce cunoscuse pacea supremă.

       Am spus de mai multe ori cuvântul „ esență” și mi-am dat seama că nu v-am spus că această lume minunată își află atât începutul, cât și continuitatea în om. M-am simțit tentată să spun în sufletul omului, însă ar fi fost o greșeală pentru că sufletul este o parte a omului, cea mai pură, nobilă și demnă de a cunoaște extazul visului etern, însă lumea din „ Luna Ucigașă” este clădită și pe sacrificiu, moarte, ură, frică, toate acestea fiind colectate dintr-un vis sub forma umorilor vitale care vindecă sau oferă plăcere, poate chiar nemurire.  Acolo unde există putere există și decădere, oricât de mult s-ar încerca evitarea acestui lucru. Uneori chiar cei care trebuie să protejeze pacea și bunăstarea devin bestii însetate de putere și moarte, iar sufletele nobile trebuie să se adune și să înceapă lupta sau măcar să încerce.  Există momente când până și cea mai strălucitoare lumină poate fi acoperită de întuneric, iar acesta este punctul în care încep să vă vorbesc despre personaje…

        Personajele din acest roman sunt interesante atât privite individual, cât și colectiv, ca un întreg, o societate. Au o credință puternică în Luna Visătoare, iar magia ei le bucură nopțile cu vise bogate. Pacea domnește în regatul lor, iar regulile sunt stricte, căci pacea este un miracol prețuit de toți.  Dacă ar fi să privesc fiecare personaj pe rând m-aș opri la asemănările dintre ele, chiar dacă s-ar putea să vi se pară ciudat. Toate sunt personaje rotunde care cresc, iubesc, pierd și se sacrifică pentru un scop comun. Iubirea lor pentru pacea și frumusețea sufletul este absolută și pentru ele niciun preț nu este prea mare. Cred că personajele înfloresc chiar mai luminos când sunt privite din această perspectivă a capacității de sacrificiu și lipsei de egoism pentru că puterea lor devine mai mare, iar scopul pe care vor să îl atingă nu mai pare o nebunie.

        Mi-a plăcut aproape tot din această carte! Povestea se leagă frumos, personajele sunt conturate bine și iau deciziile cele mai bune, acțiunea curge natural, iar scriitura este frumoasă, complexă și chiar puțin lirică. De asemenea, traducerea este foarte frumoasă, reușind să redea nuanțele și subtilitățile din limba engleză! Ce mai pot să spun acum? Dacă ai nevoie de un fantasy bun, ți-ai găsit cartea pe care o căutai!

Acest roman a fost oferit blogului de TargulCartii.ro ( link aici) și le mulțumesc foarte mult pentru el!

Editură: Nemira

Părerea mea : 9,5♥

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK( link aici)  și fiți la curent cu ce mai e nou!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s