Anna în veșmânt de sânge-Kendare Blake

         17027141._SX540_

         Mă întreb cum poate sufletul să părăsească această lume când experiența sa aici a fost  curmată de nebunia unui alt om printr-o străfulgerare dureroasă, iar sfârșitul i-a fost consimțit prin roșul sângelui ce se prelinge sau curge marcând locul crimei. Romanul ne spune că sufletele nu pleacă, ci încep să bântuie locul în care au murit. Adesea nu sunt conștiente de existența lor, ci trăiesc la nesfârșit momentul morții ca pe o pedeapsă perpetuă pe care au primit-o din cauză că nu au vrut să se resemneze în fața unui morți nedrepte. O pedeapsă eternă asemenea osândelor lui Prometeu și Sisif și la fel de absurdă. Lipsite de rațiune, ele ucid folosind metoda prin care și viața lor a fost luată, astfel retrăirea morții este mai intensă, mai înnebunitoare. Aceste suflete pierdute sunt numite fantome, iar suferința lor se încheie când un vânător le omoară din nou și, chiar dacă nu știm unde se duc aceste suflete, putem spera că într-un loc mai bun… ( până la proba contrarie).

          După ce am citit „ Trei coroane întunecate” am vrut neapărat să citesc și acest roman și l-am început în cel mai potrivit moment: noaptea, după o zi cu autocarul, într-o casă veche cu mobila și dușumeaua scârțâitoare. Adevărul este că voiam să citesc ceva ușor pentru că eram obosită, iar romanele din genul urban fantasy reușesc să creeze o atmosferă aparte când sunt scrise cum trebuie. Scârțâitul doar a accentuat atmosfera specifică poveștilor cu fantome, iar eu oricum mă sperii ușor.  Dacă tot am adus vorba, povestea nu este chiar horror, adică dacă nu vă place acel gen, nu trebuie să o evitați pentru că acele pasaje sunt ușurele, Anna nu este o fantomă îngrozitoare, ci conștientă de propriul ei blestem de care ar vrea să scape. Este inteligentă, își retrăiește povestea fără afectare și dramă și este dispusă să renunțe la libertatea abia dobândită de dragul celui care a salvat-o dacă ar fi cazul.

anna_dressed_in_blood_by_lorraynebicalho-da7mi94

          Descrierile și accentul care se pune pe trăirile și perspectivele personajelor transformă povestea într-o experiență completă în care deciziile sunt posibile. Vreau să spun că acțiunile și hotărârile personajelor sunt verosimile în acea situație fantastică, ți se par naturale, chiar dacă nu sunt și previzibile. Tristețea plutește cumva asupra întregii povești, se împletește cu dorința de libertate și cea de răzbunare, dar nu ajunge niciodată dramatică, afectată sau falsă. Este mai mult o 9879f87df57ff4a1e7e299e9c0c5220d-9488tristețe care se aseamănă cu o adiere de vânt, o simți undeva în fundal și vezi cum dă norilor o tentă mai închisă de gri, o simți în privirile personajelor, în amintirile lor, dar este o tristețe asumată, înțeleasă și  păstrată ca un altar al unei iubiri căreia i-a fost furat obiectul iubit.

          Unele cărți îți rămân în amintire printr-o idee, altele printr-un personaj, altele printr-un sentiment, dar „ Anna în veșmânt de sânge” îți rămâne în amintire printr-o senzație, printr-o atmosferă care evocă o mulțime de imagini care duc la concretizarea acelei senzații în pieptul tău. Dacă ar fi să asemăn acea senzație cu ceva, ar fi senzația pe care o ai când stai în mijlocul unei străzi necirculate, cerul este acoperit de nori întunecați și este liniște, incredibil de liniște, dar tu știi că este doar liniștea de dinaintea unui furtuni, apoi vântul se întețește  și primele picături mari de ploaie încep să te lovească din ce în ce mai des. Cam așa este senzația pe care o simt când mă gândesc la acest roman. O stare de liniște amestecată cu un sâmbure de frică și nerăbdare.

Editura: Leda Edge

Părerea mea: 8 ♥

Puteți comanda romanul de aici ( link)

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

Reclame

Un gând despre “Anna în veșmânt de sânge-Kendare Blake

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s