Furia Roșie- Pierce Brown ( Red Rising #1)

     Când un ideal sau un vis devine centrul lumii unui om, judecata îi poate fi întunecată, mai ales dacă acel ideal ține de bunăstarea colectivă. Se jertfește în numele lui pentru că i se pare nobil și pentru că i se spune că doar el, prin sacrificiu, îi poate da o formă concretă făcând din imposibil realitate. În această situație se găsesc și Roșii, ultima culoare din noua ierarhie socială a Sistemului Solar. Trăiesc în minele din subsolul planetei Marte și-și duc viața exploatând zăcămintele de helium3, element necesar pentru terra-formarea pltumblr_nnye8r3xQG1ry0bdyo1_500anetei. Viețile lor sunt scurte pentru că traiul în mină este îngrozitor,  însă speranța că într-o zi Marte va fi colonizat, Pământul salvat, iar generațiile următoare vor trăi în bunăstare îi face să meargă mai departe în ciuda tratamentului groaznic pe care-l primesc. Totul se schimbă când soția lui Darrow este ucisă și devine un martir al libertății, iar el trebuie să ia forma un Auriu pentru a-și ajuta semenii care trăiesc în minciună crezând că sunt mult mai mult decât niște sclavi, când „sclav” este un cuvânt prea blând pentru a desemna condiția lor.

tumblr_n0mzqpyrNs1tstf6do1_500      Un roman SF, un roman distopic, poți să vezi și așa „ Furia Roșie” , însă eu am fost prea fermecată de complexitatea noii lumi pentru a mai încadra acest roman într-un gen. Este special prin el însuși, prin toate ideile pe care le are la bază. Cel mai fascinant lucru mi s-a părut societatea, organizarea și funcționarea ei.  Societatea din „ Furia Roșie” este organizată ierarhic în funcție de culori, fiecare culoare, prin mutații genetice și selecție naturală, ajunge să aibă un anumit scop: Roșii, cei mai de jos, sunt sclavi, Rozaliii se ocupă de plăcerile carnale, Albii sunt preoții, Violeții sunt artiștii și artizanii etc. În vârful acestei ierarhii se află Aurii. Ei sunt elita și se nasc pentru a conduce, par mai mult zei decât oameni, iar voința lor este lege pentru celelalte culori. Astfel, Sistemul Solar este condus de o aristocrație  militară organizată după model roman.

     tumblr_nnpg6dOqTr1ry0bdyo1_500Când scriu despre un roman care mi-a plăcut atât de mult, scrisul devine un soi de tortură pentru că, oricât aș încerca, nu reușesc să modelez cuvintele destul de bine și-mi este greu să  le umplu cu toate sentimentele pe care aș vrea să vi le transmit.  „ Furia Roșie” rusește să surprindă drama celor închiși în mine, prezintă greutățile fiecărei zile, lupta de a supraviețui, bătaia de joc a Statului care îi muncește până la extenuare și apoi le aruncă niște firmituri, astfel încât să fie prea preocupați de ziua de mâine pentru a-și pune vreo întrebare despre condiția lor. Statutul de „ sclav” este bine dezvoltat, tratat cu atâta seriozitate și meticulozitate, încât ceea ce ajunge la tine îți face pielea de găină prin evocarea unor imagini crâncene și incredibil de vii, de dureroase.  Fiecare culoare este caracterizată prin ceva, iar iubirea și loialitatea sunt însușirile Roșiilor. Dintre toate culorile, sufletele lor sunt cele mai pure, mai nobile și mai predispuse la sacrificiul de sine. Având în vedere acest lucru, nedreptatea pare și mai mare. Bunătatea, iubirea, loialitatea, prietenia nu reprezintă nimic în fața puterii și sunt potrivnice supraviețuirii și urcării pe scara ierarhiei. Când Darrow devine unul dintre ei, nu este mânat de o furie oarbă, nu devine robul propriilor lipsuri și suferințe, el vede umanitatea din ei, le vede părțile bune și pe unii ajunge să-i aprecieze, chiar să-i iubească. Furia lui nu este îndreptată către fiecare Auriu, ci către nedreptatea socială. Din această cauză mi se pare un personaj extraordinar, un fel de model uman care vede frumosul din fiecare, chiar dacă încrederea sa oarbă îi va aduce multă suferință, această suferință nu-l va dezumaniza, ba chiar îl va înnobila. El ajunge să fie mai presustumblr_nnp8sqeOJx1ry0bdyo1_500 de limitările celorlalți, iar viziunea lui devine mai amplă pentru că reușește să ajungă acolo unde ceilalți  nu văd nimic pentru că sunt orbiți de orgoliu, ignoranță sau dorință de răzbunare. El nu-și dorește să distrugă, ci să ofere libertate celor care au fost privați de ea. J.J. Rousseau spunea că oamenii s-au născut liberi, dar pretutindeni sunt în lanțuri, iar tot ce vrea Darrow să facă este că rupă aceste lanțuri ( de unde și sloganul romanului „ Break the chains! ” )

     Acțiunea alertă, personajele diverse și multitudinea de concepte noi fac din acest roman unul dinamic care ți se lipește de vârful degetelor, însă, așa cum se întâmplă cu fiecare poveste complexă, există mai multe planuri, mai multe perspective și moduri de a aborda lumea, astfel cititorul poate alege de care aspect al acestui roman să se îndrăgostească cel mai tare.

Acest roman a fost oferit blogului de TargulCartii.ro ( link aici).

Editură: Paladin

Părerea mea : 10♥

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK( link aici)  și fiți la curent cu ce mai e nou!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s