Blestemul câștigătorului-Marie Rutkoski ( Trilogia Câștigătorului #1)

         „Distrugere, subjugare, batjocură ” sunt cuvintele ce revin ca un ecou sinistru, fatal în mintea fiecărui om al cărui popor a fost cucerit, căci o națiune cucerită devine o amintire amară și usturătoare pentru propria sa esență spulberată. Din ecou se nasc revolta și dorința de eliberare, iar  evocare trecutului idealizat sparge opreliștile morale, căci ceea ce a fost ucis nu mai poate prinde viață, iar durerea crede că se va stinge doar în baia de sânge a răzbunării.

     „Blestemul Câştigătorului e atunci când obţii obiectul dorit, dar numai la un preţ uriaş.”

Volorienii au cucerit poporul herran, i-au scăldat drumurile în propriul sânge, și-au însușit reședințele elegante ale cetățenilor săi și pe cei care au supraviețuit i-au transformat în sclavi. O națiune cu oameni renumiți pentru frumusețea trupulilor și pentru sălbăticia și lipsa lor de rafinament a împins în disperare un neam de oameni ce adăposteau o cultură înfloritoare și ieșeau în evidență prin grație și eleganță. Herranii par resemnați cu soarta ce le-a fost hărăzită, însă poate fi revolta mai sus pomenită atât de ușor de înăbușit în inime lor viteze?

                  Cred că imaginea unei societăți aparent feudale condusă de o aristocrație deja s-a format, deși autoarea nu pune accent pe lumea creată, ci pe conturarea multilaterală a personajelor care se află prinse între dragostea pentru poporul lor și dragostea unuia față de celălalt. Nici buni, nici răi, ci umani, puși în fața unor decizii dificile, cei doi trebuie să facă compromisuri, să trădeze și să să-i mintă pe cei din jur în aceeași măsură în care se mint pe ei înșiși. Nu pot să vorbesc despre Kestrel și Arin împreună, atât de diferiți sunt când vine vorba de personalitate, de gânduri și amintiri, chiar dacă deosebirile dintre ei par uneori să se topească în asemănări și înțelegere. Durerea, până la urmă, are un singur grai, oricare ar fi izvorul ei. Astfel, îi voi lua pe rând și voi încerca să le schițez cele mai importante trăsături.

                2690939319408a62ff3da4f266f2d3c6Kestrel este fiica generalului care i-a cucerit pe herrani, un strateg desăvârșit cu un simț de observație năucitor și o viclenie pe măsură. Ar vrea să fie liberă, să cânte la pian, chiar dacă muzica este o îndeletnicire a sclavilor, și să-și ia propriile decizii. Este obligată să aleagă între căsătorie sau înrolarea în armată, dar cum ar putea să aleagă când talentul ei în luptă lasă de dorit și, mai presus de toate, nu vrea să-și știe mâinile pătate de sânge nevinovat? Un personaj complex, prinsă între iubirea pe care i-o poartă tatălui ei și iubirea pentru poporul ei și dragostea devastatoare pentru Arin care i-a câștigat încet, încet încrederea doar pentru a dezlănțui o furtună a cărei picături de ploaie au culoarea și mirosul sângelui. Alegerile ei sunt dificile, iar o greșeală cât de mică îi poate aduce moartea.

              tumblr_naylc14uox1tddwzco1_500 Timp de zece ani Arin a fost un sclav bătut, batjocorit și vândut de colo-colo. Ochii săi sfidează lumea, iar în privirea-i tăioasă mocnește răzbunarea care abia așteaptă să se îndeplinească. Volorienii i-au luat tot și au ucis tot ceea ce el a putut iubi vreodată. Sufletul virtuos este aruncat într-un vârtej al intrigii, complotului și morții, dar libertatea cere un preț uriaș care merită plătit chiar și înzecit.Planul său se desfășoară perfect, iar eliberarea pare să se întrezărească la orizont, însă chipul ei palid și frumos începe să-i bântuie gândurile acompaniat de notele suave ale unui pian. Are de ales între libertate și iubire, iar singura problemă este că le vrea pe amândouă. Arin este personajul meu preferat din roman datorită poveștii  și personalității sale. Suferința îl face un luptător, dar nu îl face un monstru, nu îi fură licărul de umanitate, iar conștiința îi este vie și îl chinuie mereu și mereu, din ce în ce mai tare, dar libertatea… Libertatea de a o iubi fără  opreliști și libertatea poporului său sunt vise îmbătătoare care merită orice sacrificiu.

          După cum bine ați văzut mai sus, sunt diferiți și nu se iubesc  de la început. Dragostea apare treptat în timp ce fiecare află câte ceva despre celălalt, iar prejudecățile cad ca secerate. În timp de joacă Mușcă și înțeapă legătura dintre ei se leagă, ca mai apoi să devină mai trainică pe parcursul drumului plin de greutăți pe care trebuie să-l urmeze. O iubire conturată doar pe jumătate și exprimată doar pe un sfert este deja supusă minciunii și trădării, ascunzișurilor și vicleniilor. Nu știu dacă sau cum va supraviețui și se va vindeca după ce a fost retezată și sfărâmată . Arin trebuie să se facă înțeles, iar  Kestrel trebuie să-și întoarcă privirea către propriile ei dorințe și priorități.

          Am vrut să citesc acest volum încă de când a apărut la noi ( și asta a fost acum ceva timp). Există aspecte care ar fi putut fi mult mai bine dezvoltate și finisate pentru a crea o atmosferă și mai puternică și fascinantă. O descriere mai amplă și mai detaliată a universului creat ( ambiguu) ar fi fost și ea bine venită, cu toate acestea romanul este bun, iar următoarele volume promit a fi chiar mai bune datorită finalului și pârghiilor deschise în acesta.  Abia aștept să apară și volumul doi tradus, deși seria a apărut integral în engleză și… să sperăm că o să mă abțin… De asemenea, în timp ce căutam poza de copertă, am găsit alte poze și mai interesante și m-am hotărât să inserez acest gen pe poze în recenzii pentru a le face mai frumoase din punct de vedere vizual. Sper să vă pltumblr_oju1vv9fuo1v9iwyoo2_540acă!

Editura: Leda Edge

Părerea mea: 7.5 

Puteți comanda romanul de aici ( link)

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s