Miasma- Flavius Ardelean

          Poveștile și basmele pot fi rodul dulce, milenar, al unui popor sau, pur și simplu, născocirea febrilă a unei minți omenești. Prin însăși sonoritatea lor, evocă frumosul, triumful binelui, veșnicul și eroicul, dar ați citit și altfel de povești? Cele în care sinistrul, macabrul și  fragilitatea omului ies în evidență?  Nu? Ei bine, nici eu, până acum… Ce m-a determinat să încep să citesc cărțile lui Flavius Ardelean a fost stilul în care sunt scrise. Am o slăbiciune pentru scriitura frumoasă care-mi amintește de cântecul unui menestrel, de o legendă pe care timpul a uitat s-o înghită, iar contrastul dintre frumusețea cuvintelor și odiosul imaginii create este, într-un mod foarte ciudat, interesant.

           În mintea mea, pe parcursul lecturii, Miasma” nu a fost un roman, ci un univers alcătuit din mai multe lumi și ne’lumi ce se întrepătrund și se schimbă, un ciclu universal în care dispariția unei Lumi este compensată de nașterea alteia, iar victoria unei Ne’lumi este contrabalansată de eșecul alteia ( nu sunt sigură că e așa, dar eu așa mi-am imaginat). Autorul a creat o lume, ba chiar un univers ( având în vedere multitudinea de lumi, de cetăți și de ne’lumi) după cu totul alte reguli și cu o altă structură, care are un trecut al ei cu sfinți, legende și oameni, o lume sinistră, dar  vie.

          Povestea seamănă cu o scară în spirală, nu știi ce te așteaptă la cotitură și nici ce-ți rezervă celălalt pas, un basm întunecat ca o horă macabră ale cărei fire se țes împreună cu banalitatea zilelor personajelor. Personaje sunt destule, iar romanul ajunge să se axeze pe fiecare pentru a închide cercul povestirii. Ele sunt legate prin slăbiciunea și neputința condiției lor umane, dar fiecare are propriul trecut, propria poveste care le explică deciziile, statutul și acțiunile, dar și propriul rol în desfășurarea evenimentelor. Personajele, la fel ca oamenii, sunt de multe tipuri și au diferite ocupații, de la prostituate și scriitori, până la farmaciști- alchimiști și preoți.  E o lume colorată în nuanțe umbrite și nu e veselă, dar își este sieși suficientă.

         Din când în când apar și ilustrații sugestive care îți rămân în minte și care, bineînțeles, nu sunt definiția frumosului în lume, dar care completează vizual tot ceea ce ți-ai imaginat până în momentul respectiv, adică, dacă nu ai vrut să ți-o imaginezi pe Marea Larvă, stai liniștit, nu scapi ( T^T). Mie îmi plac ilustrațiile în cărți, mai ales când au fost special făcute pentru ea cu grijă și atenție.

          După cum v-ați dat seama, „ Miasma” este un roman mai special în ceea ce privește genul și modul de abordare, adică mai de nișă și mai aproape de zona horror, deși nu aș merge chiar așa departe. Pentru amatorii genului, sunt sigură că romanul „ Miasma” va fi o experiență plăcută, iar pentru cei care nu au citit până acum astfel de romane ( ca mine) lucrurile cred că depind de la individ la individ. Da, sunt create și imagini mai greu de digerat, dar pe care poți alege să nu le citești și sunt mai multe imagini dure, grotești, însă acelea nu țin de partea „ macabră” a romanului, ci de realitate și le putem accepta în funcție de capacitatea noastră de a privi partea mai puțin frumoasă a societății, acea parte de la care adesea alegem să ne întoarcem privirea, probabil pentru că în urâțenia ei ni se oglindește neputința, slăbiciunea, cu alte cuvinte : nimicnicia.  Așa cum am spus, lumea romanului este unică, este nouă și originală, dar în ea se întâlnesc și aspecte ale lumii noastre, aspecte de care de multe ori fugim și pe care nu vrem să știm. Conturează și ele acea dimensiune sinistră, odioasă, specifică genului, iar faptul că sunt reale le face să pară și mai îngrozitoare decât dacă ar fi fost născocite.

          Acum, la sfârșit, ce să vă mai spun? Aveți grijă la oamenii- șobolan, la mucegaiul de pe pereți și dacă aveți fiice cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, nu le trimiteți la culcare și veți salva lumea.

Această carte a apărut la editura: Herg Benet

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s