Pasiunea- Jeanette Winterson

„Joci. Câștigi.Joci. Piezi. Joci”

        Ce sunt pasiunea și iubirea? Ce altceva e viața, dacă nu miza supremă a unui joc de noroc ? Se poate regăsi cineva în labirintul canalelor venețiene sau, pierdut în tenebrele orașului, nebunia-i va fi singura scăpare? Ororile trecutului pot fi uitate odată cu  o iubire nemeritată sau glasurile celor morți  se fac auzite iar și iar …?

         Două lumi ce au în comun doar pericolul și moartea, doi oameni înfrățiți de pasiune și schingiuiți de propriile inimi rătăcite pe care trebuie să le găsească ca mai apoi să le uite din nou. Războiul și Jocul sunt dure, însă miza e aceeași. Acestea sunt premisele romanului „ Pasiunea”, un roman micuț în care ideile și gândurile se luptă pentru a ieși în evidență, un roman despre viață ce are la bază introspecția dură a personajelor. Henri pleacă la război nu sedus de iluzia gloriei, ci mânat de iubirea  plină de admirație pe care i-o purta lui Napoleon Bonaparte, cel cu care lumea lui începe și se sfârșește. Poate rezistă această iubire în fața cruzimii și a nepăsării?  Mai poate fi iubit un om care ajuns pe cea mai înaltă treaptă a fanteziei și puterii, arată că tot ce a mai rămas din el este o inimă de cenușă și gheață? Războiul nu e niciodată măreț, gloria este minciuna ce învăluie ambiția unui număr mic de persoane ce condamnă la moarte o mare de oameni care sunt prea slabi și prea naivi pentru a spune „Nu!”

              Villanelle alunecă pe apele Veneției în căutarea liniștii și a sensului, mai târziu și a inimii. Existența și-o câștigă într-un cazino, pe seama jocurilor de noroc. Jocul e mereu același. Nimeni nu joacă de dragul câștigului, ci pentru joc în sine, iar uneori miza e atât de mare, încât devine mortală. Nu miza în sine e importantă, ci faptul că jocul poate ajunge să valoreze atât în ochii unui împătimit. Nebuna, seducătoarea și îndrăzneața venețiană trage într-o noapte Dama de Pică și atunci își pierde și inima în brațele unei alte femei. Cu sau fără inimă, jocul continuă, viața merge mai departe, la fel și căutarea. Când ea și Henri se întâlnesc, amândoi sunt rătăciți și încercă să găsească drumul spre o normalitate fragilă, lucrurile devin din ce în ce mai complicate, iar omul  continuă se se contureze din interior.

               Atmosfera se află undeva între fascinant și psihedelic datorită curentului literar în care se încadrează : realismul magic. Ideile sunt prezentate poetic, iar călătoria în mintea personajelor este totală și sinceră. Lectura romanului a fost o experiență interesantă, puțin ciudată și tulburătoare pentru că te pune în fața atâtor situații  reale a căror duritate ajungi să o înțelegi dureros de bine. Absurdul deciziilor luate pe baza egoismului și ambițiilor meschine este înfricoșător, mai ales când îți dai seama că nu se vor opri niciodată. În roman, viața e ca e asemenea unui joc de ruletă rusească, iar fiecare decizie este un risc asumat pentru că „ Joci. Câștigi.Joci.Pierzi. Joci.”

Acest roman a fost oferit blogului de TargulCartii.ro ( link ).

Editură: Humanitas Fiction

Părerea mea :♥♥♥♥

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

 

           

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s