E.M. Forster- O călătorie în India

        Două englezoaice ajung în India aflată sub ocupație britanică și nemulțumite de atitudinea compatrioților se hotărăsc să descopere pe cont propriu adevărata  frumusețe indiană, să-i afle secretele și să-i înțeleagă misterele. Odată ce hotărârea a fost luată,  vor fi  capabile să depășească prejudecățile pe care le au în mod inconștient sau se vor lăsa controlate de acestea în momentele cele mai importante?

       Societatea indiană a acelor vremuri era împărțită în mai multe categorii având la bază religia și naționalitatea. Astfel, India era locuită de anglo-indieni ( la origine britanici) și indieni nativi. Aceștia din urmă erau la rândul lor împărțiți în două: hinduși și musulmani. Ce aveau aceste 3 categorii de oameni în comun? Se disprețuiau reciproc. Romanul este o prezentare amplă a acelor vremuri de la ierarhia socială la obiceiurile mărunte specifice fiecărui tip de locuitor.

 Englezii se bucurau de posturile de conducere și aveau întâietate chiar și când venea vorba de justiție, doar erau cuceritorii, nu-i așa? Astfel indienii aveau două posibilități: să plece în părțile Indiei care nu fuseseră cucerite, dar care erau mult mai sărace sau să se mulțumească cu posturile mărunte pe care britanicii nu le-au vrut și să le suporte tratamentul grosolan bazat pe discriminare și desconsiderare.

Societatea indiană era, de fapt, alcătuită din mai multe sub-societăți care stăteau închise și nu priveau cu ochi buni interacțiunile dintre ele. Viața englezilor era anostă, plină de bârfe, de nopți petrecute la „ Club” ( unde niciun nativ indian nu avea voie). Zilele lor se învârteau în jurul discreditării nativilor pe care îi prezentau ca ființe inferioare și de o moralitate îndoielnică și problemele administrative. Astfel, orice nou-venit care se purta frumos și avea o părere bună despre indieni, ajungea să fie manipulat și întors împotriva lor. Musulmanii și hindușii își duceau viețile în conformitate cu cerințele religiilor lor și se bucurau de o viață pe care noi, europenii, am numi-o exotică.

Romanul prezintă interacțiunile dintre un grup mixt, reacțiile lor în situații limită și, de asemenea,  nivelul de loialitate fată de societatea de care aparțin. Cartea este  o analiză precisă  asupra acestui aspect al omului: modul în care se poate sau nu lăsa influențat de ceilalți. Prezintă tot felul de personaje : cu caractere slabe sau puternice, indiferente sau implicate, morale sau imorale. Interesant este faptul că aceste personaje trebuie să reacționeze la același situații, iar reacțiile lor diferite le caracterizează și diversifică romanul din punct de vedere uman.  Pentru unii statutul social este mai important decât umanitatea, pe când alții sunt dispuși să renunțe la el pentru virtuți  mai înalte.

Cartea nu este frumoasă pin acțiune sau prin personaje, ci prin modul în care reușește să surprindă diversitatea socială și umană, lucrurile frumoase sau  mai puțin frumoase  care sunt caracteristice fiecărei categorii în parte și să creioneze o viziune obiectivă asupra situației politico-sociale de atunci. Perspectiva cărții este obiectivă și, aș putea spune, umană, căci reușește să rezoneze cu sentimentele fiecărui personaj, păstrând clar ideea că o societate nu poate fi judecată după un singur individ, așa cum nici un singur individ nu trebuie judecat după societatea din care a venit.

Această carte a apărut la editura : Polirom

Părerea mea: ♥♥♥♥ ( foarte bună)

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

 

 

Reclame

3 gânduri despre “E.M. Forster- O călătorie în India

  1. Vaaii, n-am mai auzit de cartea asta, dar o pun cu siguranță pe wish list! Eu urmează să mă apuc de „Distanța dintre nori”, în care autoarea ne povestește despre călătoria ei în India, care a ajutat-o să se cunoască și să se regăsească.

    Îmi place tare mult cum arată blogul tău, e foarte elegant, iar recenziile (cel puțin aceasta) sunt tare drăguțe. Felicitări, cu siguranță o să mă mai întorc să văd ce mai postezi! >:D<

    P.S. Acesta este blogul meu: http://thoughts-about-books.blogspot.ro/ Te aștept cu mare drag pe el!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s