Veronica Roth- Experiment( Divergent #3)

 „Experiment” este un volum al emancipării și sacrificiului. Trecând granițele spațiului cunoscut, Four, Triss și prietenii lor descoperă lumea și adevărul despre existența lor, se confruntă cu situații pe care în trecut nici nu și le-ar fi imaginat și tot mai mulți oameni par să le stea în cale…
Suferința pare să se fi încheiat imediat ce vechiul oraș al facțiunilor este lăsat în urmă, personajele vor să afle adevărul și să-și facă un rost în lumea cea mare și reală, să uite minciunile și s-o ia de la capăt, însă adevărul la care au râvnit atât de mult este întunecat datorită modurilor variate în care poate fi interpretat, iar natura umană li se arată din ce în ce mai meschină și egoistă.
Peisajul se schimbă, însă lumea ultimului volum al seriei „Divergent” rămâne una distopică, cu probleme pe care societatea noastă nu le cunoaște încă… Rezolvările lor nu pot fi etichetate din punct de vedere moral, datorită pluriperspectivismului din care ne sunt prezentate, astfel ele devin un fel de probleme de etică aplicată, nivelul lor de moralitate fiind stabilit de la caz la caz, apărând diferențe de opinie de la persoană la persoană. Astfel, un lucru catalogat rău (pe care nu vi-l pot spune pentru că aș fura tot farmecul cărții) de Triss devine bun când ea se hotărăște să-l folosească împotriva celor ce l-au gândit inițial. Ce face trecerea de la relativul rău la binele la fel de discutabil? Ei bine, particularitățile situației și un număr de factori întâmplători, specifici contextului și totodată modului în care gândește cel ce stabilește dacă situația X este morală sau imorală în ochii propriei sale persoane.
Un alt aspect important al acestui volumul este reprezentat de relația dintre ideal (scop) și sacrificiu. Sacrificiul a fost prezent și în primele două volume, însă aici este accentuat în ipostaza sa de sacrificiu suprem pentru binele absolut (aici reprezentat de lucrurile drepte/corecte care trebuie făcute pentru a anula efectele unor decizii egoiste, luate în favoarea binelui personal). Aspectele care stau la baza unei astfel de decizii radicale ne sunt descrise cu grijă, căci, din perspectiva cărții, sacrificiul nu trebuie să fie făcut pentru confortul celuilalt, din vinovăție sau datorită nevoii egoiste de iertare, ci din iubire absolută pentru ceilalți, iubirea devenind temelia binelui ce se dorește instaurat mai târziu. Un sacrificiu nu este făcut pentru glorie și nici pentru statul de erou, el fiind o transpunere în fapte a iubirii absolute pentru tot, iubire care depășește toate celelalte feluri de iubire ce sălășluiesc în inima celui ce se hotărăște să se sacrifice.
Seria „ Divergent” are un sfârșit închis, fiind bogată în analize diverse privind natura umană și comportamentului individului. În spatele unui roman distopic, sub emblema de serie young adult stă o poveste cu un material ideatic destul de bogat care te pune față în față atât cu mizeria cât și cu frumusețea OMULUI. Aceste idei se împletesc cu o acțiune alertă, o poveste de dragoste dinamică și fel de fel de situații în care prietenia și loialitatea sunt puse la încercare.

Această carte a apărut la editura : LEDA

Părerea mea: ♥♥♥♥ ( foarte bună)

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

Reclame

9 gânduri despre “Veronica Roth- Experiment( Divergent #3)

  1. Îmi place recenzia ta. Și eu citesc acum cartea, mai am vreo 70-80 de pagini. Cred că e cel mai bun volum deoarece mi-a demonstrat că seria are și substanță, nu doar acțiune. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s