Insurgent- Veronica Roth ( Divergent#2)

Lumea pe care a cunoscut-o Triss a dispărut, a fost distrusă într-un război al intereselor și dorinței de putere, însă misiunea ei abia a început. Trebuie să-și găsească aliați și să doboare „ dictatura ” erudită, însă lucrurile devin din ce în ce mai complicate, iar sfârșitul pare din ce în ce mai departe. Triss și prietenii ei sunt mințiți, păcăliți, trădați, iar un rău îndepărtat face loc unuia și mai mare, iar la sfârșit un secret care schimbă totul este dezvăluit… Cum vor reuși Triss și Four să facă față atâtor adevăruri venite parcă din neant?
„Insurgent” este un volum dinamic, întâmplările se succed într-un ritm alert, iar suspansul crește cu cât te apropii de sfârșit, ajungând la apogeu în ultimele pagini. Personajele sunt mult mai mature, căci pierderile și suferința le-au obligat să se maturizeze, să privească obiectiv fiecare situație, chiar dacă le este greu și, cel mai importat, să meargă mai departe chiar și atunci când simt că este imposibil.
Acest volum este unul al interpretărilor, lucru pe care l-am menționat și în recenzia primului volum. Fiecare facțiune trebuie să aleagă de partea cui este, însă aceste decizii nu sunt obiective și nu au nicio legătură cu moralitatea, ci sunt făcute în funcție de interese și se bazează pe frică, acest lucru ducând la trădare, comploturi și prefăcătorii. Acest fenomen poate fi văzut ca o interpretare subiectivă a realității, căci fiecare decide având în minte bunăstarea personală, lăsând deoparte binele colectiv și nivelul de moralitate, iar dintr-o lume în care fiecare caută doar confortul propriu, nu se mai poate salva nimic. Toate facțiunile se află în această situație, suportând hotărârile liderilor, iar asta duce la scindări în interiorul fiecărui grup, și astfel nu prea mai există Prietenie, Candoare, Abnegație, Erudiție și Neînfricare, ci doar Tiranie și Rezistență (să le spunem așa), însă nu toți rebelii sunt sinceri, unii dintre ei având ambiții ascunse…
Divergenții sunt una dintre mizele acestui război, fiind vânați pentru a fi uciși, căci existența lor este dovada unui adevăr care se vrea ascuns. În vârtejul acestei dezlănțuiri egoiste, umanitatea unora se pierde ajungând să-și trădez propria familie de dragul unor cuvinte mieroase și unor promisiuni mincinoase, în timp ce unii își păstrează principiile și valorile morale, fiind conștienți de faptul că ceea ce îi face umani și buni este singura șansă de salvare a lumii.
„Insurgent” capătă forma unei jungle distopice în care oamenii se poartă asemenea fiarelor care se sfâșie între ele având impresia că ceea ce fac este drumul cel bun. Acest aspect este cel mai important… Atât conducătoarea erudiților, cât și cea a celor fără facțiune au impresia că toate lucrurile pe care le-au făcut au fost pentru o cauză pe care ele o considerau bună și dreaptă, iar acest lucru scuză marea de sânge în care au scăldat ruinele și sutele de inimi frânte pe care le-au lăsat în urmă.
Volumul al doilea al seriei „Divergent” ne prezintă o viziune întunecată asupra naturii umane, a modului în care avem tendința să credem că binele nostru este Binele Suprem și de dragul lui avem dreptul să facem orice pentru că totul este scuzabil. Este o descriere amplă a ideii că „scopul scuză mijloacele” și a consecințelor sale.

Această carte a apărut la editura : LEDA

Părerea mea: ♥♥♥♥ ( foarte bună)

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s