Divergent- Veronica Roth ( Divergent #1)

         După ce am terminat seria  „ Divergent” de Veronica Roth ( asta fiind ieri ), m-am gândit la ce fel de recenzii voi scrie. M-am simțit tentată să scriu o recenzie pentru toată seria, cu o privire de ansamblu, căci abordarea serioasă, psihologică, socială se conturează pe parcursul întregii serii, însă această formă de recenzie nu ar fi fost tocmai potrivită pentru că nu aș fi putut discuta farmecul fiecărui volum în parte. Astfel, m-am hotărât să scriu o recenzie de ansamblu care va fi alcătuită din 3 părți, fiecare parte formând un articol și axându-se pe un volum.
Trilogia „ Divergent” prezintă un univers distopic, o lume post apocaliptică în care societatea, așa cum o știm noi, s-a pierdut în negura vremii, s-a rătăcit printre războaie și ambiții. Orânduirea socială nu mai este cum a fost odată, ci în orașul numit Chicago, este împărțită pe facțiuni, fiecare promovând o anumită virtute care în viziunea ei duce la evoluție și la stoparea conflictelor. Există 5 astfel de facțiuni: Prietenia, Candoarea care promovează sinceritatea, Erudiția care susține cunoașterea, Abnegația care se identifică cu altruismul și Neînfricarea care îmbrățișează curajul. Acestor 5 facțiuni li se mai adaugă două categorii: cei fără facțiune, paria ( această categorie este alcătuită din cei care nu au putut să treacă testul inițierii în facțiunea pe care și-au ales-o) și Divergenții, cei care au aptitudini pentru mai multe facțiuni, însă acest lucru nu este unul tocmai bun, căci divergenții sunt adesea uciși din anumite motive.
Beatrice s-a născut în Abnegație, însă rezultatele testului ei de aptitudini sunt „ neconcordante” ( adică este divergentă). Alege să-și părăsească familia și să treacă la Neînfricați, astfel aventura ei începe. Se antrenează și se maturizează, îl cunoaște pe cel pe care-l va iubi până la moarte și când războiul este gata să se declanșeze, ea nu mai este neofitul de la început.
Din punctul meu de vedere, acest prim volum este unul al inițierii și societății. Ne sunt explicate toate obiceiurile facțiunilor, modul lor de a vedea mediul înconjurător, mentalitatea și principiile care le ghidează alegerile. Principiile sunt foarte importante pentru facțiuni, căci tocmai ele le definesc și diferențiază. Această prezentare socială este fundalul maturizării lui Triss, care ajunge, încetul cu încetul, să scape de imaginea de „ bățoasă” ( termen folosit pentru cei născuți în Abnegație) și să devină o adevărată neînfricată. Drumul ei nu este ușor, ci plin de obstacole, iar viața cu ceilalți novici nu este una chiar simplă. Își face prieteni, dar și dușmani, atrage asupra ei atât antipatie, cât și simpatie.
Fiecare personaj are drumul și personalitatea sa. Accentul este pus atât pe calități cât și pe defecte, iar personajul face și lucruri bune, care sunt lăudate, dar și greșeli pentru care plătește cu vârf și îndesat. Probabil cel mai interesant lucru din această serie mi se pare pluriperspectivismul faptelor: un personaj face un lucru care inițial este neutru din punct de vedere moral, însă cei din jurul privesc acel lucru prin prisma propriei lor persoane și prin modul în care îi afectează direct sau indirect, ajungându-se ca o faptă neutră să fie judecată drept bună de unii și rea de alții. Întreaga serie gravitează în jurul acestei idei de percepere subiectivă a realității.
Dintre toate volumele acesta este preferatul meu. Are un farmec și o prospețime aparte, o bucurie a începutului și a parcurgerii drumului către idealul stabilit. Aici destinele personajelor se unesc și ele încep să crească împreună, să învețe unele de a altele. Legăturile dintre ele se împletesc, urmând să fie testate pe parcursul celorlalte volume( unele se vor rupe, iar altele vor rezista până la sfârșit). Frica este discutată în toate formele ei, inclusiv în cea de temere înfrântă, iar complexitatea caracterului uman este dezbătută pe larg, în mod indirect, prin deciziile personajelor și modelarea lor ulterioară.

Această carte a apărut la editura : LEDA

Părerea mea: ♥♥♥♥

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s