Meg Wolitzer- Belzhar

„Belzhar” nu este o carte expresivă, nu are o acțiune propriu-zisă și nici personaje puternic conturate. Întâmplările sunt vagi, fragmentate și cu greu ajungi să afli tot adevărul. Cu toate astea, este o carte bună. De ce? Pentru că se strecoară în acel ungher întunecat al sufletului omului, ajungând în fața porții tenebrelor, deschizând-o și aruncând cheia astfel încât tot ce a fost chinuitor vreodată să iasă la iveală. Ce vreau să spun cu asta? Ei bine, fiecare individ a acumulat o sumă de experiențe care îi alcătuiesc viața, unele dintre acestea sunt minunate, pe când altele sunt traumatizante, chinuitoare și conturează cu linii puternice chipurile suferinței, disperării și zădărniciei de a trăi. Acele experiențe care sunt adesea refulate, transformând o parte din noi într-un teritoriu al durerii, o parte din noi de care ne temem, căci e suficient să-i treci granița cu un singur pas și simți cum ți se taie respirația și amintirile te sfâșie. Da, această carte se poartă ca un explorator care cercetează acel teritoriu îngrădit în care ne trimitem toate dezamăgirile, suferințele, temerile și ascundem acele întâmplări care ne-au marcat și despre care nu putem vorbi fără să ni se încleșteze dinții și usuce gâtul.
Un grup de 5 elevi dintr-o școală pentru adolescenți „ fragil emoțional” sunt aleși să participe la un curs special de engleză. La primul curs li se dau niște jurnale în care trebuie să scrie de două ori pe săptămână. Destul de repede își dau seama că acele jurnale au o putere aparte, astfel pornind într-o călătorie personală în adâncul tenebrelor sufletelor lor. Fiecare dintre cei cinci a trecut prin ceva traumatizant peste care nu l-a putut da uitării. Problemele lor nu au nimic în comun, totuși ei se pot înțelege unii pe alții, căci durerea este la fel pentru toți. Nimeni altcineva nu încercă să-i înțeleagă sau să-i asculte, așa că se au doar unii pe alții având grijă să nu se piardă pe drumul dureros pe care-l au de parcurs.
Această carte este o înfruntare, nu numai a personajelor cu ele însele, ci și a cititorului cu propriul sine. Cartea își răscolește personajele și cititorii aruncându-i în fața acelor lucruri care i-au marcat, lucruri pe care nu vor să și le amintească și de care încearcă să fugă la nesfârșit. Pentru personaje, începutul este magic, trăiesc o mie de variante de tipul „ și dacă ar fi fost altfel”, iar la final sunt obligați să se înfrunte cu cel mai crunt eveniment din viața lor, să-l retrăiască la aceeași intensitate ca prima oară. Este o confruntare dură pe care cei mai mulți ar considera-o insuportabilă, dar, așa cum spune și cartea, este singurul drum spre vindecare. Să privești in față tot ce te-a făcut să te rupi de lume,să te închizi în tine și să reușești să-l înfrunți cu fruntea sus este, probabil, singura cale de a trece mai departe și de a lăsa rănile să se închidă și să se vindece până când devin doar o amintire, dar nu o amintire dureroasă și chinuitoare, ci doar una amară a unui obstacol peste care ai reușit să treci.
În ciuda temei abordate, cartea este scrisă într-un limbaj relaxat și simplu din perspectiva unei adolescente. Poveștile celor cinci sunt fragmentate și intercalate astfel încât abia la sfârșit reușești să afli deznodământul fiecăreia dintre ele. Reușesc să treacă mai departe și să-și continue viețile sau rămân blocați în Belzhar?

Acest roman a apărut la editura : TREI

Gen: Psihologic, Young Adult

Părerea mea: ♥♥♥♥

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

 

Reclame

3 gânduri despre “Meg Wolitzer- Belzhar

  1. Şi mie mi-a plăcut mult cartea. Finalul a fost superb. Sincer, având în vedere subiectul abordat, citind cartea, mereu aveam impresia că nimic nu e ceea ce pare a fi 🙂 Se pare că am avut dreptate. Frumoasă recenzie, mă bucur că ţi-a plăcut şi ţie ❤

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s