Kristin Cashore- Darul ( Cele Șapte Regate #1)

          Un ținut întins este împărțit în șapte regate. Cinci au granițe comune, pe când unul este despărțit de toate celelalte de mare, iar celălalt, de munți. Plasată în atemporalitate, lumea duce cu gândul la timpul mitic, de legendă, specific legendelor medievale. Majoritatea oamenilor care trăiesc în aceste regate sunt obișnuiți, însă unii dintre ei se nasc cu câte un har și sunt numiți „ înzestrați”. În unele regate sunt disrpețuiți și temuți, iar în altele sunt liberi și apreciați, însă peste tot există riscul ca înzestrații să fie folosiți în scopurile mai mult sau mai puțin corecte ale regelui fiind privați astfel de libertatea de-a alege și niciun înzestrat nu se poate ascunde, căci ochii îl dau de gol.

           Katsa este una dintre ei, iar, aparent, darul ei este unul teribil : ucisul. Acest lucru o face asasinul-slugă al unchiului ei, Regele Randa. Încercând să iasă de sub jugul voinței lui, Katsa compensează lucrurile oribile pe care este obligată să le facă cu fapte bune. Astfel, pleacă în căutarea unui prinț bătrân din Lienid. o simplă misiune de salvare, în aparență, însă, în esență, acest conflict declanșează  acțiunea întregului volum. Tot în această misiune, Katsa se întâlnește cu Prințul Po, venit din Lienid, iar lucrurile îi scapă, încetul cu încetul, de sub control.

           În acest gen de carte atmosfera este foarte importantă, căci fiind vorba de  o lume proprie, care nu are nicio legătură cu lumea reală, conturarea ei prin atmosferă este indispensabilă. În cazul acestui roman, atmosfera este minunată, căci surprinde viața de la curte,  viețile spionilor și soldaților, dar și presiunea misiunilor și a luptelor, greutatea călătoriilor în munți și chinul la care sunt supuse personajele din cauza vremii neprielnice și, în același timp, îți lasă o senzație plăcută de familiaritate care te face să te simți în roman, alături de personaje și „ de-al casei”.

          Acțiunea romanului este alertă și te ține cu sufletul la gură datorită numeroaselor situații-limită din care nu ai nici cea mai vagă idee cum vor ieși personajele și întorsăturilor de situație, în sensul că până la un anumit punct naratorul te lasă să crezi și chiar îți spune cu certitudine anumite lucruri, ca mai apoi să afli că nu e deloc așa, iar adevărul ți se arată treptat. Acest lucru nu se aplică doar la acțiune, ci și la personaje. Întâmplările numeroase, multele scene de luptă și de călătorie în condiții dificile dau dinamism romanului și-l fac atât de palpitant, încât începi să ai impresia că volumul a avut lipici pe copertă și te-ai pricopsit cu el lipit de mâini, rămânându-ți doar să-l termini de citit.

         Cu siguranță este greu să fii altfel într-o mare de oameni care sunt la fel de gri și care, din cauza lucrurilor care te fac special, te pun la zid și nici nu se gândesc să te accepte, încercând să-ți transforme harul într-un blestem. Din această cauză personajele romanului sunt interesante și foarte ușor de îndrăgit în ciuda durității lor aparente.  Cel mai bine ne sunt prezentate personajele principale, Po și Katsa, sentimentele și gândurile lor fiind atent analizate și explicate. Modul în care ei își percep darul, uneori ca o povară, alteori ca pe o salvare, felul în care se văd pe ei înșiși din cauza acestuia  și cum relațiile lor cu ceilalți sunt afectate datorită diferențelor. Se intră cu atenție în sufletul personajelor, iar ideile precum prietenia, responsabilitatea, iubirea și loialitatea sunt tratate din perspective diverse prin prisma psihologiei personajelor făcând romanul plăcut și pentru acei căutători de „ esență”.

          Felul în care scrie Kristin este blând și, oarecum metodic, în sensul că toate enigmele care apar pe parcursul cărții sunt explicate cu măiestie, făcute să pară firești și evidente. Nu multe sunt cărțile care prin scriitura lor îți dau impresia că stai în poala cuiva care te mângâie tandru și-ți spune povești despre vechii eroi. Este un sentiment foarte plăcut.

         Mie mi-a plăcut mult acestă carte, nu pot să spun ce mi-a plăcut cel mai mult la ea pentru că are farmec doar luată ca întreg. Este interesantă, bine scrisă și te  binedispune indiferent de vârstă.

Acestă carte a apărut la editura: RAO

Gen: Fantasy

Părerea mea :♥♥♥♥ (foarte bună)

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s