Cassandra Clare – Orașul Oaselor ( Instrumente mortale #1)

orasul-oaselor-instrumente-mortale-vol-1_1_fullsizeÎn general nu mă dau în vând după urban fantasy, de fapt, acesta este prima serie de genul acesta pe care o citesc după vreo 5 ani și este absolut… minunata? Da, cred că acesta este cuvântul potrivit. Am început să citesc acum două zile pentru că îmi doream ceva mai ușurel în timp ce făceam o pauză de la seria Avalon și sunt deja la volumul 3. Ar trebui să mă mișc mai repede cu recenziile, nu-i așa?

Începutul cărții este destul de comun. O puștoaică de 16 ani cu capul în nori este în locul potrivit, la momentul potrivit. Interesant este modul în care lumea din umbră este construită și caracteristicile pe care fiecare specie le are. Ar trebui să explic puțin, nu? Personajele principale sunt Vânătorii de umbre, ei nu sunt oameni obișnuiți, ci au și sânge de înger, treaba lor fiind aceea de a ucide demonii și repudiații care fac rău mundanilor ( mundanii sunt oamenii normali care nu au nici cea mai vagă idee de ce se petrece  pe la spatele lor, să zicem, și sunt priviți cu superioritate de vânători). Repudiații sunt creaturile magice care se nasc din tot feul de combinații. De exemplu elfii sunt rezultatul legăturilor dintre îngeri și demoni fiind frumoși asemenea îngerilor și nemercici ca demonii.

Clary, așa cum am mai spus, este o adolescentă aparent normală care pică la țanc pentru a vedea o luptă dintre niște demoni și vânători. În general ei nu pot fi văzuți datorită unor vrăji care îi protejează, dar se pare că ea are puterea de a-i vedea. Lucrurile se complică și mai tare odată cu dispariția mamei ei. Tot felul de secrete de familie ies la iveală, iar la final avem o poveste foarte interesantă, îmbârligată și niște personaje pe care, pur și simplu, le adori. Recunosc, eu nu pot să-l sufăr pe Simon, cel mai bun prieten al lui Clary, dar asta se întâmpă pentru că Jace e preferatul meu, iar ei sunt rivali ( dragostea e complicată uneori).

Sper că v-am putut face o idee vagă despre lumea cărții și modul în care este împărțită. Romanul în sine este foarte interesant și, deși se bazează pe acțiune și mereu se întâmplă ceva care te ține cu sufletul la gură, peronajele sunt bine conturate, naturale și le înțelegi foarte ușor personalitățile și modul de gândire. Acest lucru se întâmplă cel mai probabil din cauza faptului că trecutul pe care ei nu-l știu stă la baza acțiunii. Avem și o poveste de dragoste care se dovedește foarte complicată din cauza unor mici glume proaste pe care le face destinul, iar această dragoste interzisă pune foarte bine în lumină personalitățile și principiile personajelor care poartă o luptă crâncenă în ei înșiși. Ar trebui să facă se este normal sau să lase normele la o parte și să facă ce simt?

Lucrurile devin cu adevărat complicate când apare Valentine, un fost vânător de umbre al fostei generații care vrea să ucidă toți repudiații și să reorganizeze  „societatea” vânătorilor. De fapt, din cauza lui se întâmplă toate tragediile și cu el se luptă personajele noastre principale. În spatele așa-zisei sale dorințe de a face bine se află o sete nemărginită de putere, dar astea sunt povești de familie…

Să recapilulăm. Avem o acțiune complexă și alertă, vânători de demoni, magicieni, demoni, vampiri, vârcolaci, un pocal mortal care poate face o armată de vânători, o puștoaică de 16 ani scundă cu un prieten molâu, un vânător e umbre mai frumos decât Îngerul însuși, cu o supradoză de aroganță și sarcasm și multe secrete în spate care vine la pachet cu prietenii lui la fel de complicați, un psihopat cu o putere de manipulare remarcabilă și soarta unei societăți secrete care protejează oamenii de ființele demonice. Toate acestea fiind presărate cu sarcasm, ironie, povești de dragoste și mult umor. Încă un lucru ar mai trebui precizat : nu este o carte proastă scrisă de o analfabetă ( să fim sinceri, se întâmplă des la seriile fantasy și din cauza asta le-am ocolit foarte mult), ci este o carte foarte bună, complexă, scrisă de o persoană care se vede că are o cultură în spate, sciitura este frumoasă, nu foarte complicată, dar nu se se face în niciun caz de râs cu ea.

Acestă carte a apărut la : LEDA

Gen: fantasy, urban fantasy.

Părerea mea :♥♥♥♥♥ (exelentă)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s