Marion Zimmer Bradley- Negurile vol.1 & 2 ( Avalon #1)

        15785826  Orice are legătură cu Arthur și cavalerii lui mă atrage atât de tare încât nu pot rezista… Filme, seriale, legende, romane, toate sunt speciale pentru mine și îmi dau un sentimen straniu și plăcut. Seria Avalon are 6 cărți, prima fiind împărțită în două volume. Negrurile  este prima cartea, după ea fiind făcut și un film numit Cețurile din  Avalon ( traducerea exactă a titlului original al romanului). Am văzut filmul acum câțiva ani și mi-a plăcut mult, dar în fața cărții… pălește.

          Sunt foarte multe de zis despre această primă carte și asta nu doar pentru că are foarte multe pagini. Conflictele sunt profunde, psihicul personajelor este foarte bine conturat, iar fiecare alegere este explicată, gândurile lor fiind cunoscute la fel ca regretele, remușcările, bucuriile și suferințele.

          Stilul în care a fost scris romanul este unul lin și pune accent pe sentimentele și gândurile personajelor care sunt umane, vii, în ciuda condiției lor nobile sau privilegiate în fața divitității. Cuvintele sunt alese cu grijă, iar traducerea este și ea una bună, adecvată vremurilor despre care se povestește, fără să devină greoaie sau greu de înțeles.

           Această primă carte spune o altfel de legendă a regelui Arthur și a ținutului Avalon, o poveste în care totul se învârte în jurul destinului ce nu poate fi schimbat. Conflictul principal este unul ideologic și teologic, o bătălie între vechea religie și creștinismul care, uitând chinul prigonirii, îi prigonește pe adepții regiliilor străvechi numindu-i demoni spurcați și târfe vrăjitoare. Problema este dezbătută pe larg, cu argument puternice, mai ales când în joc este soarta ținutului Avalon care amenința să fie înghițit de negură și dus departe de curgeara firească a timpului, așa cum s-a întâmplat și cu Țara Zânelor. De fapt, ideea promovată este una simplă:  Divinitatea este una singură, orice nume ar purta ea, iar credința este cea care face ținuturile sacre să existe, iar în momentul în care creștinii vin și proclamă că Dumnezeu este doar unul și are un singur nume sau chip, oamenii simpli uită de vechea credință și vechile obiceiuri, Avalon începe să dispară printre cețuri, să se cufunde în uitare, pentru că cei mulți nu mai au nevoie de el, unii crezând chiar că este un tărâm blestemat.  Acest lucru devine cu atât mai grav cu cât acest tărâm se ocupa într-o oarecare măsură și de niște treburi politice de o importanță crucială pentru destinul Britaniei. Acțiunea este mai mult decât complexă și nu poate fi înțeleasă decât prin lectura propriu-zisă a cărții.

         Personajle sunt extrem de vii, au personalități distincte și puternice fiind uneori drepte, alteori mai puțin drepte, dar rămân, totuși, niște păpuși în mâinile unui destin nefast. Impactul emoțional pe care îl are cartea este unul chiar foarte mare pentru că reușește să te prindă, să te închidă în lumea aceea magică, iar cruzimea sorții te face să te întrebi din nou și din nou DE CE?! . De asmenea, relația cauză-efect este o regulă pentru desfășurarea acestei povești. Fiecare lucru se întmplă cu un motiv, iar efectele pe care le are asupra personajelor sunt foarte frumos explicate din punct de vedere social, psihologic, emoțional și spiritual.

         Aș vrea să vă spun cât de fermecători sunt Arthur și Lancelot, cât de frumoase sunt poveștile lor de dragoste, uneori condamnate de morala creștină, dar acceptate de voia Zeiței, cât de arzătoare sunt pasinile lor și cât de trainică este iubirea, dar aceste lucruri trebuie să le descoperiți voi în timp ce faceți cețurile să se risipească și călcați pe pământul străvechi al Avalonului.

Acestă carte a apărut la editura: Nemira

Părerea mea:♥♥♥♥♥ ( exelentă)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s