India- Mircea Eliade

eliade-indiaIndia” nu este o poveste unitară fiind alcătuită din fragmente de jurnal care nu au nicio legătură între ele. Nu își propune să împletească o acțiune sau să te fascineze prin complexitate, ci să transmită eternul indian așa cum l-a surprins Eliade la început de drum.

Între pagini încă zace mirosul dulce al florei indiene, iar printre rânduri se zărește frumusețea senină a nopților bengaleze alcătuind încetul cu încetul o frescă indiană. Sunt descrise  ritualuri, procesiuni, obiceiuri, și situații istorico-politice în timp ce o parte din mentalitatea indiană ni se dezvăluie treptat…

Descrieri lungi se găsesc pe tot parcursul cărții, însă ele nu sunt plictisitoare sau monotone, căci fiecare surprinde ceva ce nouă, europenior, ne este cu totul necunoscut. Normalitatea indiană este un soi de exotism bizar pentru ochii și gusturile noastre, dar și un izvor de fascinație continuă. Acesta este principalul motiv pentru care recomand „ India”. Valoarea ei expresivă este de necontestat, iar puterea de a evoca nu se lasă mai prejos. Cititorul s-ar putea lăsa tentat să creadă că nimic nu s-ar putea lega în acestă carte pentru că nu are un fir concret, iar povestirile nu au nicio legătură între ele, însă l-a sfârșit își va da seama nu numai că a înțeles o parte din experiența pe care a avut-o Mircea Eliade  în India, ci și că a surprins o parte din minunile acestei țări profund spirituale. Filele din jurnalul lui Eliade te ajută mult mai mult decâ alte cărți să pricepi spiritul și viața din India pentru că „ șocul” este redat în toată splendoarea lui, în toată confuzia și absurditatea pe care o ciocnire culturală o poate produce.

Pentru mine a fost o plăcere să citesc „India” și am făcut-o pe nerăsuflate pentru că  India și Eliade sunt două subiecte cărora nu le pot rezista, iar împreună devin una dintre cele mai mari și frumoase tentații. Am învățat atât  de multe din atât de puține pagini. Când citești trăiești fiecare rânduleț, simți confuzia, entuziasmul, căldura, frica și inspiri lacom aerul exotic ce  se vesarsă din pagini de parcă ai vrea să absorbi toată frumusețea  hindusă și să o închizi în tine. De asemenea, cartea trezește un dor necruțător și dorința de a vedea cu ochii tăi și de a simți pe propria piele sau, cel puțin, așa a fost în cazul meu.

Nu ai cum să nu te lași vrăjit de frumusețea și simplitatea cuvintelor care dau formă unor peisaje atât de vii și colorate sau să nu te îmbeți cu bogăția conceptelor ce-ți induc o stare de moleșeală ce se transformă pe nesimțite  într-o sete de a ști mai mult și mai mult… Cartea în sine este o experiență a autorului, o parte de jurnal, dar și pentru cititor devine o experiență presărată cu nuanțe stridente,  arome tari și idei ce dansează în jurul său asemenea ielelor.

Eu am o ediție veche a aceste lucrări. Acum ea se găsește la editurile Humanitas și Cortex 2000.

Părerea mea:♥♥♥♥♥ ( excelentă)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s