Jean-Dominique Bauby- Scafandrul și fluturele

    fluture Nu am mai auzit vreodată numele acestui autor, iar faptul că această carte a ajuns în mâna mea a fost o întâmplare. Nu este un roman și nu are de-a face cu ficțiunea. Prezintă o realitate crudă a unui om care nu s-a dat bătut. Jean-Dominique Bauby a avut un atac vascular cerebral în urma căruia a rămas cu un sindrom foarte rar. Deși era perfect conștient, iar memoria îi era intactă, singura parte a corpului pe care o putea mișca este pleoapa ochiului stâng. Pe parcursul cărții autorul vorbește despre noua lui viață asemănându-și mintea cu un fluture, iar corpul cu un costum de scafandru care îl strânge îngrozitor.

      Nu sunt multe de spus despre carte în sine, este o descriere a vieții de zi cu zi, a obstacolelor ce apar mereu și a suferinței de a nu mai putea să-ți strângi copii în brațe. Este  o poveste tristă, dar nu îți trezește milă pentru că scriitorul nu se lamentează, nu își toarnă cenușă-n cap. El o ia de la capăt, încercă să se obișnuiască cu noua sa situație și să învețe regulile jocului.

      Nu am fost sigură dacă ar trebui să scriu o recenzie sau nu pentru acestă carte. Nu ai ce să povestești și ce să apreciezi critic.  Nu am scris acest articol ca pe o recenzie, ci , mai mult, ca pe un semn de admirație. Așa cum am precizat mai sus, singura parte a corpului pe care acest o putea mișca era pleoapa stângă. Astfel, cineva a elaborat un sistem de comunicare pentru el aranjând literele în funcție de frecvența lor în limba franceză. Literele erau derulate manual, iar pacientul făcea un semn din pleoapă când litera pe care o dorea era indicată. Așa a fost scrisă această carte, literă cu literă. Din acestă cauză, deși nu am auzit niciodată despre acest autor, îl apreciez…pentru că a scris până în ultima clipă în cele mai grele condiții și nu a renunțat la meseria lui. Ba mai mult, a avut tăria să umple cartea cu glume și ironii, astfel încât să-ți aducă zâmbetul pe buze chiar dacă cele povestite sunt triste și mohorâte.

Acestă carte a apărut la editura : Humanitas

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s