Paulo Coelho-Diavolul și domnișoara Prym

diavolul-si-domnisoara-prym-editia-2008_1_fullsizeÎntr-un sătuc uitat de lume, timpul curge lent, iar zilele se pierd în monotonie. Aparent, toți oamenii sunt buni, cinstiți și virtuoși, însă într-o bună zi un necunoscut apare de nicăieri, iar asemenea unui demon, dă peste cap viețile celor din jur provocând o luptă crâncenă în sufleul domnișoarei Prym. Acest individ enigmatic vrea să afle un singur lucru: care este adevărata natură umană, iar pentru a obține răspunsul este dispus să recurgă la orice mijloace.

Toți oamenii se pot considera buni până la proba contrarie, însă adevărata lor natură se relevă, încetul cu încetul, când sunt puși în fața unei alegeri care le-ar putea schimba semnificativ viața. Ar fi oamenii în stare să facă absolut orice pentru o viață lipsită de griji materiale? Ar fi, oare, capabili să calce în picioare  orice regulă morală și să decadă atât de mult încât să ucidă? În carte se găsesc răspunsurile acestor întrebări, iar problema naturii umane este dezbătută pe larg în cadru unei metafore ample, într-un peisaj pitoresc.

Uneori ne concentrăm atât de mult asupra problemelor din exterior și uităm de proprii noștri demoni, de instinctele pe care trebuie să le controlăm pentru a putea duce o viață  în care conștiința nu ne poate reproșa nimic. Natura umană este una dintre temele mele preferate, așa că am citit cu interes crescând acest roman scurt. Este un roman puternic care, deși este plăcut, îți lasă un gust amar. Probabil că acest lucru se întâmplă din cauza concluziilor la care acesta ajunge în final. Nu, nu sunt niște concluzii triste sau nedrepte, ci prezintă o realitate crudă pe care nu toată lumea este pregătită să o accepte.

„ Diavolul și domnișoara Prym” este un roman expresiv, plin de idei transmise prin personificări și metafore. În fiecare zi, în noi se dă o luptă între lucrurile pe care trebuie să le facem și cele  pe care le-am putea face pentru a ne fi bine. Nu este mereu o alegere ușoară, căci prima variantă ne aduce nouă suferință iar cea de-a doua îi rănește pe ceilalți. Totul depinde de noi, de ceea ce, prin natura noastră, suntem dispuși să facem.

După ce cartea este închisă, multe întrebări continuă să bântuie mintea cititorului Nu o poți uita imediat, este acel tip de poveste care nu-ți dă voie să pleci până nu se asigură că ți-ai pus destul de multe întrebări despre tine însuți și până nu are certitudinea că ai învățat ceva.

Acțiunea se desfășoară pe parcursul unei săptămâni, o săptămână dificilă pentru domnișoară Prym, căci niciodată nu s-a luptat atât de crâncen cu ea însăși și nu s-a crezut în stare de asemenea gânduri și acțiuni. Fragilitatea voinței umane este, de asemenea, foarte bine conturată în această poveste.  O recomand celor care își doresc să citească o carte bună și să facă cunoștință cu o realitate dură a umanității.

Acest roman a apărut la editura: Humanitas Fiction

Părerea mea:♥♥♥ ( bună)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s