Federico Andahazi- Anatonismul

anatomistul_1_fullsize.jpgAproape de sfârșitul Renașterii, un anatomist pe nume Mateo Renaldo Columb , mânat de dragostea pentru cea mai râvnită prostituată din Veneția, o apucă pe drumul întunecat al înțelegerii sexualității feminine. Astfel, descoperă o nouă „ Americă” în trupul oricărei femei sub forma unui „organ” ignorat până atunci și îi dă numele de Amor Veneris. Este prins de inchiziție și acuzat de cele mai grave păcate pe care le-ar fi putut comite un om, la vremea aceea împotriva Bisericii și a lui Dumnezeu.

Frederico Andahazi este un scriitor controversat, iar cărțile lui te lasă, mai ales la final, debusolat. Stilul său este plăcut, cursiv și, într-o măsură destul de mare, elegant. De fapt, am reușit să termin de citit cartea doar datorită modului în care a fost scrisă, căci acțiunea și ideile n-au rezonat cu nimic din mine. Firul narativ este simplu prezentând câteva povești de viață și un conflict principal. Probabil m-aș fi bucurat mai mult de carte dacă, la sfârșit, lucrurile nu ar fi luat-o razna. S-au tras niște concluzii de-a dreptul misogine prezentând femeia ca pe un trup fără suflet care reprezintă o ispită diavolească pentru preacuvioșii bărbați care , datorită înaltelor calități ale sufletelor lor,  nu le puteau rezista, căci sexualitatea feminină pornea și se sfârșea în trup , de când cea masculină era de o natură superioară, mult spiritualizată. După ce aceste concluzii au fot trase, personajele au început să se poarte haotic, de fapt, nebunește luând decizii lipsite de fundament în numele așa-zisei lor credințe. Ce-i drept, este un fel de roman istoric și are la bază o anumită documentație, deci unele dintre acele lucruri au fost, într-o oarecare măsură, reale.

Nu este prima carte pe care am citit-o de la acest autor și nu va fi nici ultima pentru că mai am una în bibliotecă. Am știut încă de la început la ce să mă aștept, am fost conștientă de faptul că lucrurile vor merge bine și se vor lega cum trebuie până aproape de finalul romanului când totul se va răsturna cu susu-n jos. Nu este o carte care trebuie să fie evitată, ci doar una de la care nu trebuie să ai foarte multe așteptări și să fii conștient de faptul că la final vei rămâne cu gura căscată și mintea puțin blocată. Dacă nu ai probleme cu concluziile misogine, așa ca mine,  cartea va fi chiar relaxantă, iar, pe alocuri, situațiile chiar te vor amuza.

Această carte a fost acuzată de pornografie. Mai mult din cauza perversității situațiilor decât din cauza cantității de material sexual în sine, așa că nu o recomand celor care  au o toleranță scăzută la o astfel de… abordare. Eu am putut s-o înghit datorită faptului că prezintă o realitate așa cum era, deși ne-ar plăcea să negăm. Lumea bisericească a acelor vremuri colcăia de perverși, pedofili și necrofili și noi nu putem face nimic pentru a schimba trecutul. Acestă carte ne prezentă o astfel de realitate și este alegerea noastră dacă vrem sau nu să luăm contact cu ea.

Această carte a apărut la editura: RAO

Părerea mea despre carte: ♥♥ ( rezonabilă)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s