Ioan Dan – Cavalerii ( Cavalerii vol. 3)

Cavalerii_Ioan_DanLucrurile mari se înfăptuiesc greu, cu sacrificii și vărsare de sânge, iar uneori, aceste edificii ale ambiției umane, ridicate spre slava dreptății și preamărirea cinstei, se înalță semețe și mlădioase doar pentru a împrăștia o sămânță care să încolțească  mai târziu în inimile celor ce vor veni, să dea o speranță și un exemplu celor a căror măreție se află bine ascunsă sub vălul vaporos al viitorului.

Cu oști puține, dar pline de vitejie a pus la cale Mihai Viteazul recuperarea Transilvaniei și unirea tuturor românilor. Sigismund, sub presiunea familiei, a renunțat la tron, iar în locul său a venit un văr care face pe cardinalul și poartă numele de Andrei. Spre deosebire de această năpârcă versată în viclenie și ipocrizie, Sigismund era un conducător drept și  priceput ( iar noi  știm bine că nu era așa) .

Acest volum este plin de acțiune, iar poveștile de dragoste încep să capete un contur, deși suntem încă departe de împlinirea lor.Personajele noastre dragi s-au mai maturizat, Cae s-a însănătoșit, dar aventurile sale sunt departe de a se fi sfârșit. Împreună cu prietenii săi  are de dezlegat niște ițe teribil de încurcate și trebuie să pună capăt multor comploturi  care pun în pericol viitorul Țării Românești și unirea acesteia cu Moldova și Transilvania.

Am citit acest volum atât de repede încât totul mi se pare un vis de câteva ore. Un vis frumos, plin de aventuri și întorsături de situație. Încă o bucățică din istoria noastră frumos îmbrăcată în straiele literaturii, iar eu trebuie să știu din ce în ce mai mult, căci doar așa voi ajunge , într-o zi , să știu cine sunt cu adevărat. Deși romanul nu este privit din punctul de vedere psihologic al personajelor, iar gândurile lor ne sunt, în mare parte, un mister , acești viteji îmi sunt foarte dragi.  Cu fiecare volum te atașezi din ce în ce mai mult de ei, iar acum , când mai am de citit doar un volum, cred că o să-mi fie dor până și de Zambilica care, apropo, a devenit tată.

Acum Transilvania se află sub conducerea lui Mihai Viteazul, însă toți nobilii din principat încep să comploteze împotriva lui, căci dreptatea nu le satură setea de puterea și control. Aflăm multe lucruri interesante despre originile nobile ale unora dintre prietenii noștri, iar aceste origini nobile, care vin cu anumite drepturi și pretenții pe care  ei nici nu se gândesc să le pretindă, le arată din nou, cinstea și  loialitatea față de patrie și de domn. Acesta este unul dintre lucrurile care îmi place cel mai mult la această serie, eroismul și cinstea personajelor care ne-a caracterizat neamul secole de-a rândul. Cu fiecare pagină firea lor cavalerească este înnobilată de alte și alte calități, iar ei reprezintă stelele care au luminat un cer întunecat. Cu siguranță nu au fost niște personaje reale, ci doar întruchipări ale unor idei și oameni care au existat. Vreau să spun că pe atunci sunt sigură că a existat un Chirilă, un Cae, un Ducu și un Costache care au slujit patria fără să le pese de viețile lor. Niște oameni care au avut un curaj nebun și talent de iscoadă, niște indivizi cu nume frumoase pe care istoria le-a uitat pentru că au lucrat numai din umbră și nu pentru glorie, ci pentru continuitatea neamului românesc.

Părerea mea : ♥  ♥  ♥  ♥ ( Foarte bună)

Acest volum a apărut la : Voyagere premium books

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s