Irving Stone- Turnul nebunilor ( Viața lui Freud Vol.1)

viata-lui-freud-turnul-nebunilor-vol-1_1_fullsizeNu ați vrut niciodată să aflați cine a fost cu adevărat Sigmund Freud ? Să urmăriți pas cu pas drumul pe care acesta l-a parcurs pentru a înțelege inconștientul?  Eu, da! Din acestă cauză am început să citesc „ Viața lui Freud”, chiar dacă este o biografie romanțată având un caracter  literar pronunțat. Aceste romane au fost scrise după 6 ani de cercetări în care scriitorul a luat legătura cu urmașii lui Freud și a avut acces la scrisorile personale ale acestuia. Este foarte multă realitate în spatele aparenței de literatură și merită toată atenția celor interesați.

„Turnul nebunilor” ne povestește toată tinerețea lui Freud, munca grea pe care a trebuit s-o depună și situațiile dificile în care s-a aflat. De asemenea, vedem pașii pe care a început să-i facă timid spre zona necunoscută a inconștientului în încercarea de a vindeca isteriile, nevrozele și alte boli de acest tip. Vedem cum pașii unui neurolog oarecare au fost ghidați spre o descoperire greu de înghițit pentru lumea medicală rigidă a acelor vremuri, lume care nu accepta compromisuri și avea impresia că va evolua într-un cerc închis fără să fie nevoie de inovație în idei și cercetare.

Romanul mi-a plăcut la nebunie și nu am fost dezamăgită, deși l-am început cu așteptări exagerat de mari. Este atât de diferit de  „ Agonie și extaz”  încât talentul și priceperea scriitorului de a se adapta la personajele alese și la vremurile în care acestea au trăit  sunt mai mult decât evidente. Poți să încerci să-i reproșezi ceva, dar este în zadar pentru că din punct de vedere stilistic și compozițional, romanul este desăvârșit. Stilul este plăcut, destul de simplu, dar cu o eleganță aparte care te cucerește.

Sunt descrise foarte multe cazuri care duc încetul cu încetul la formularea teoriilor lui Freud. Nu avem doar o poveste, ci o sută. Una principală și multe altele secundare care constau în experiențele traumatizante ale pacienților, în  amintirile care stau  bine îngropate în inconștient și se comporta ca o infecție afectând corpul fizic și viața de zi cu zi a oamenilor care nici nu bănuiesc ce demoni țin ascunși în interiorul lor.

Dragoste, prietenie, rivalitate… Toate sunt în acest roman și conturează cu succes viața unui om căruia îi datorăm enorm pentru că ne-a mai învățat ceva despre noi înșine. Uneori cartea te face să zâmbești, alteori te înduioșează sau te întristează. Unele povești și evenimente sunt triste, dar unele lucruri sunt inevitabile. Nu putem schimba natura umană , nu putem înăbuși orgoliul altuia și nu îi putem obliga pe ceilalți să accepte niște idei care le depășesc capacitatea de înțelegere. Este pur și simplu realitatea. Uneori de o dulceață îmbătătoare, alteori de o amăreală  cruntă. Este doar parcursul vieții unui om minunat care , asemenea tuturor, a avut urcușuri și coborâșuri, dar a reușit să învingă și să-și îndeplinească visele.

Romanul a apărut la editura : Polirom

Părerea mea :♥♥♥♥♥( excelentă)

Reclame

2 gânduri despre “Irving Stone- Turnul nebunilor ( Viața lui Freud Vol.1)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s