Rodica Ojog-Brasoveanu-Logofătul de taină( Logofătul Andronic vol.1)

logofătul de tainăRodica Ojog-Brasoveanu este cunoscută ca Doamna romanului polițist românesc, însă a scris și romane cu tematică istorică precum seria : „ Logofătul Andronic” care se desfășoară în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu având 5 volume.

„Logofătul de taină”, care este primul volum al seriei, începe brusc, fără o expozițiune tipică în care să fie prezentate într-un mod cât de cât pașnic personajele și rosturile acestora. Romanul debutează cu o urmărire a unui misionar catolic trimis în Transilvania cu gânduri de distrugere. Cine este acesta,  care îi sunt stăpânii și complicii și ce își doresc să facă aflăm pe parcursul romanului.

Personajul principal este Radu Andronic, înzestrat cu agerime, inteligență și un aspect fizic care face ochii jupânițelor să se oprească asupra-i și să strălucească a dorință. Împreună cu Ilie Machedon merge în slujbele de taină date de Măria Sa care îi poartă de la Istambulul musulman la Parisul papistaș și trebuie să înfrunte cu pricepere și curaj toate primejdiile care le ies în cale.

Vocabularul arhaic folosit face acest roman autentic și te obligă să simți dulceața graiului muntenesc de atunci. Este puțin mai greu la început să te tot oprești din citit și să cauți în DEX, dar majoritatea cuvintelor se repetă și ajungi să le înveți. Mi se pare un lucru foarte bun mai ales că limba română vorbită din zilele noastre este foarte săracă în culoare și  nuanțe, ceea este  trist pentru că româna este de fapt o limbă plină de cuvinte cu înțelesuri fine și nuanțate. Nici expresiile pestrițe nu lipsesc din  alcătuirea romanului. De fapt, ele împreună cu umorul caracteristic autoarei fac lectura savuroasă datorită multelor momente în care începi să râzi ca tontul și mulțumești că ești singur în cameră și nu te aude nimeni.

Personajele sunt drăguțe, destul de bine conturate și pline de umorul specific național. Deși acțiunea se desfășoară repede are un curs lin, în ciuda multelor momente în care nu știi ce urmează să se întâmple, adică totul curge firesc  și ți se pare că dacă ar fi fost altfel nu ar mai fi avut farmec. Mi-ar plăcea să vorbesc mai mult despre personaje, însă ele se dezvoltă pe parcursul a 5 volume, iar acum este prea devreme să mă pronunț în privința lor, deși Radu Andronic are personalitatea perfectă a unei iscoade și tendința de a te păcăli făcându-te să crezi că este prea îndrăgostit  ca să mai dea atenție uneltirilor din jurul său, însă te trezești că a fost atent la toate și știe chiar mai multe decât ai deslușit tu printre rânduri.

Volumul se termină într-un  moment de cumpănă în care nu știi ce urmează să se întâmple, iar asta te face să vrei să începi neapărat volumul 2 cât se poate de repede.

Părerea mea : ♥♥♥ ( bună)

Volumul a apărut la editura : Nemira

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s