Eric-Emmanuel Schmitt-Elixirul dragostei

elixirul-dragostei_1_fullsizeDe ce ne îndrăgostim? Este dragostea o alegere, o întâmplare sau este provocată de ceva anume? Există un elixir al dragostei care să-i lege pe doi îndrăgostiți și dincolo de moarte așa cum o poțiune magică i-a unit pe Tristan și Isolda? Dacă da, care este acest elixir? Este iubirea de natură spirituală, rodul unei desăvârșiri a omului sau este, pur și simplu, rezultatul dorinței carnale, o formă ipocrită prin care sexualitatea se manifestă?

Subiectul cărții este unul simplu. Doi foști iubiți ,acum despărțiți se ocean , comunică prin poșta electronică. Discuția lor pare o continuă ceartă și mare de reproșuri până când se hotărăsc să discute despre natura dragostei încercând să răspundă la întrebările mai sus pomenite. Au păreri opuse, fiecare dintre acestea accentuând diferențele uriașe dintre felul în care o femeie și un bărbat percep iubirea. Este elixirul dragostei un parfum, un gest, psihanalitică  sau nimic din toate astea?

Este o carte foarte subțire care se citește în cel mai scurt timp posibil. Stilul este colocvial, firesc, așa cum este și normal într-o conversație dintre doi oameni care s-au cunoscut pentru foarte mult timp și nu are nimic spectaculos. Acest mini-roman nu impresionează prin el însuși, prin stil sau prin curgerea evenimentelor. Este de o banalitate totală fix pentru a-l face plauzibil, pentru a arăta că orice poate cunoaște dragostea fără să fie nevoie de o inteligență strălucită, un spirit de artist sau o frumusețe fizică ieșită din comun.  Interesante sunt problemele și întrebările pe care acestă carte te face să ți le pui în timp ce o citești și este destul de amuzant să-ți petreci timpul căutând un răspuns.

Având în vedere că nu este o operă de artă prin structura ei, ci , mai degrabă, atractivă prin subiect, unora acestă carte li s-ar putea părea plictisitoare, dar dacă nu cauți neapărat acțiune sau fascinație, acestă carte s-ar putea să-ți facă după-amiaza plăcută și să te relaxeze puțin.

Editura la care a apărut cartea: Humanitas ( fiction)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s