G.G. Vlad- Colanul Ordinului( Dracăculeștii vol.2)

       Ștefan cel Mare încă era voievodul Țării Moldovei în anul 1496 când acțiunea celui de-al doilea volum începe, iar pe tronul Țării Românești se afla Radu cel Mare. Pe când Moldova și Muntenia plăteau tribut Porții, Transilvania  se afla în continuare sub puternica influență a Ungariei ce-l avea ca rege pe Vladislav. În acest cadru istorico-politic facem cunoștință cu multe personaje noi și ne reîntâlnim cu cele cunoscute, care au mai încărunțit, dar care, în rest, au rămas neschimbate. Dorința de răzbunare, setea de adevăr, loialitatea și iubirea leagă cele două generații sub amintirea celui ce a murit pe nedrept și a cărui putere și cinste ar fi făcut Muntenia să arate altfel și ar fi ajutat la îndeplinirea unui vis măreț ce a fost, în schimb,transmis  din generație în generație.

     Radu îi seamănă foarte mult tatălui său, fiind totuși diferit în multe privințe. Spre deosebire de Vlăduț,  Radu preferă să stea în umbră, să pregătească totul în cel mai mic detaliu și să acționeze când rezultatul este sigur. Este mult mai ascuns și închis având o capacitate uluitoare de a-i controla pe ceilalți și de a le afla secretele dând impresia unei iscoade desăvârșite. Pare calm și rece, între el și restul lumii aflându-se un zid pe care nu-l lasă străpuns cu ușurință. Chipul îi este mereu serios, ascunzându-i adevăratele sentimente și gânduri, dar în spatele acestor aparențe se află trăsături tipice ale celor din neamul lui, uneori dând dovadă de cruzime extremă, dar și bunătate și blândețe. Dreptatea, cinstea, loialitatea și dragostea de adevăr, valori ce le erau atât de dragi bunicului și tatălui său, îi călăuzesc faptele, iar ochii lui verzi, pătrunzători au o privire hotărâtă și sigură care denotă o logică fără cusur și încredere în sine.

      În prima jumătate a romanului, Radu împreună cu însoțitorii săi încearcă să afle adevărul și să răzbune moartea celui pe care l-au iubit și respectat atât de mult. Această anchetă îi duce de la Curtea lui Ștefan cel Mare la cea a Țării Românești, apoi în Constantinopol și Ardeal. Nu  este o căutare continuă, fiind întreruptă de războiul dintre Moldova și Polonia, în cadrul căruia a avut loc celebra luptă din Codrii Cosminului, și multe alte probleme apărute la Suceava. La început totul pare simplu, dar cu cât Radu află mai multe, cu atât lucrurile se complică scoțând la iveală intrigi, comploturi și nume ce încercau să pună mâna pe cât mai multă putere.

      Cea de-a doua jumătate a poveștii pune bazele unui vis pe care Radu l-a moștenit de la bunicul și tatăl său. Un vis ce părea imposibil de înfăptuit, dar care ar fi meritat orice sacrificiu. Și de această dată tânărul alege să controleze totul din umbră și să țeasă pânza de păianjen în  care toți cei ce uneltesc împotriva țării și pentru dezbinarea acesteia să se prindă. De asemenea, în această parte a romanului începe o frumoasă poveste de dragoste care încurcă toate planurile pe care Vodă le avea cu Radu, dar care reușește să ajungă la un sfârșit fericit în urma multor aventuri, șiretlicuri și situații limită.

„ Colanul Ordinului” a fost la fel de bun ca „ Sabia Ordinului” având o acțiune chiar mai complexă în care felul de a rezolva problemele te uimește. Modul în care personajele se adaptează situațiilor dificile în care se află, capacitatea de a lua decizii radicale în momente critice fără să pară forțate sau improprii personalității lor te lasă să pătrunzi adânc în felul de a fi al acestora descoperind o psihologie fină. Diferitele fire narative se leagă frumos, firesc reconstruind o lume medievală care îți dă iluzia realității. Obiceiurile oamenilor, felul lor de a vorbi și mentalitatea creează acea imagine a vieții în care toate lucrurile curg firesc. Cititorul deosebește lumea oamenilor simpli, a țăranilor care încearcă să-și câștige cinstit puținii bani de lumea intrigilor de la curte în care, de fapt, destinele acestor oameni mulți sunt hotărâte de o mână de indivizi mai cinstiți sau, în marea lor majoritate, mai puțin cinstiți.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s