Catedrala Mării – Ildefonso Falcones

Catedra1012485_2la Mării este un roman puternic despre un om puternic. Un destin fraged ce se leagă de construcția unei catedrale grandioase, o catedrală a poporul
ui ce ia ființă încetul cu încetul din sudoarea și dărnicia oamenilor simpli.
Povestea începe înainte de conceperea și nașterea protagonistului ce va purta numele de Arnau Estanyol. Întâmplările triste și durerea ce duc la nașterea lui ne sunt prezentate în detaliu, iar destinul își începe jocul. Tatăl lui Arnau, un simplu șerb fuge de pe pământurile sale din cauza seniorului său îngrozitor și ajunge în Barcelona, singurul loc din Spania în care fugarii își puteau căpăta slobozia dacă reușeau să trăiască în cetate, fără să fie prinși și readuși la pământurile de pe care fugiseră, până obțineau cetățenia.
La început totul este despre libertate, un șerb vrea să depășească condiția pe care familia lui a avut-o de generații, își dorește să fie slobod mai mult decât își dorește viața. Acceptă umilințe și se confruntă cu răutatea și cruzimea celor mai bine puși în societate, cu ignoranța celor ce au atât cât le trebuie pentru un trai onorabil. Timpul trece, iar Arnau crește, lipsit de iubirea mamei, o crede pe Fecioară mama lui și îi vorbește în fiecare zi în interiorul unei biserici mici ce avea să se metamorfozeze în una dintre cele mai frumoase catedrale din Spania. Când povestea devine a tânărului, destinul este cel ce trage frâiele acțiunii, iar când micuțul pierde totul, când vede că singura persoană care îl iubea dispare și este batjocorită, ia niște decizii cruciale și începe să lucreze ca și cărăuș.
Ciuma decimează postulaţia Barcelonei, iar datorită bunătăţii sale, Arnau este răsplătit. I se oferă ocazia și devine bogat, extrem de bogat. Copilul și tânărul care nu a avut niciodată ceva stabil, care a suferit din cauza trudei, a oamenilor și care a pierdut întotdeauna ce era prețios pentru el, devine înstărit și o adoptă pe fiica unui cărăuș extrem de respectat în breaslă care a murit din cauza epidemiei, fată pe care ajunge să o iubească, însă în lumea celor bogați nimeni nu-și mai poate alege drumul în viață. Din cauza invidiei, a geloziei și răutăţii Arnau este denunțat la inchiziție, deși nevinovat, suferă îngrozitor, iar cel pe care-l considera totul, îl trădează divulgându-i cel mai mare secret.
Este un roman cu atmosferă și a fost tradus extrem de bine în română, ceea ce îl face și mai plăcut. Cuvintele ușor arhaice pe care traducătoarea le-a folosit în anumite contexte dau un plus atmosferei și așa foarte bine conturate. Mi s-a părut că această carte este un univers întreg, o lume autarhică. Are o societate extrem de bine prezentată, diferențele uriașe dintre clasele sociale sunt dureroase, iar parvenitul este cea mai rea dintre hiene. În această lume romanească, în care destinul se pare că-l târăște în cele mai diverse și cumplite situaţii, Arnau rămâne cinstit, bun și milostiv. Nu-i judecă pe ceilalți după credința lor, dar este un adevărat creștin în inimă. Un creștin cu mulți s-au dovedit a nu fi când el a fost la ananghie. Din cauza asta cred că Arnau este un personaj puternic, pentru că nu a lăsat răutatea oamenilor, suferința și banii să-i desfigureze sufletul. Un astfel de personaj este prețios și m-a făcut să îl apreciez pe Ildefonso Falcones, deși nu este primul roman scris de el pe care îl citesc. Nu doar Arnau, ci toate celelalte personaje sunt foarte bine conturate, au personalități puternice, atât de puternice încât ți se par reale. Acțiunea este foarte complexă având în vedere că se întinde pe parcursul unei vieți întregi, însă curge lin și totul este foarte clar. Nu este genul de carte în care să te pierzi, este chiar foarte bine organizată și te vei bucura de ea cu siguranță. Cartea are atmosferă, personaje minunate, acțiune complexă, și-ți va lăsa un gust special după ce o vei termina.

Romanul a apărut la editura RAO

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s