Cele nouă chipuri ale inimii- Anita Nair

Unele cărți auCele9Chipuri o plăcere nebună să te păcălească… Să te facă să crezi că o să vorbească despre ceva anume, că o să abordeze subiectul dintr-o anumită perspectivă și cu un anume stil. Parcă îți și imaginezi povestea, desfășurarea ei, farmecul personajelor, dar imediat ce deschizi cartea, realitatea te loveşte fără milă. E dezamăgire…

Cu toate că mă așteptam la cu totul altceva, cartea a fost destul de … în regulă. Depinde ce vrei să citești. Romanul este despre cele nouă emoții fundamentale ale omului privite din perspectiva teatrului kathakali- teatru răspândit în India în cadrul căruia  se pun în scenă secvențe din cele doua mari lucrări hinduse, Ramayana și Mahabharata. Costumele sunt foarte colorate, fețele actorilor sunt pictate, iar totul ia forma unui dans. Când am început să citesc, am sperat că această formă de teatru va fi dezvoltată, că personajele se vor învârti în jurul tradiției și paginile vor fi impregnate de dulcele miros al culturii indiene. Nu a fost chiar așa. Da, sunt povestite câteva episoade din marile legende și sunt descrise câteva tradiții, dar pentru mine nu a fost suficient. E destul doar dacă vrei să-ți faci o idee foarte superficială despre această artă și cultură.

Romanul are la bază două povești. A lui Radha, care cuprinsă de o pasiune nebună pentru un englez venit să-l cunoască pe unchiul ei și să scrie o carte,  fuge de viața ei plină de nemulțumire și se aruncă în brațele adulterului, și povestea vieții unchiului ei. Viața unchiului și tatălui acestuia mi s-a părut mult mai colorată, mai plină de viață și , în același timp , extrem de realistă…De fapt,  romanul este presărat cu un realist nemilos, iar asta mi-a plăcut. Nu e vorba de dramă, deși sunt multe clișee inutile și enervante în povestea de dragoste a tinerei, ci , mai degrabă, de parcursul normal al vieții. Când confuzi  iubirea cu pasiunea și ajungi să crezi că  dorința ta nesătulă de plăcere este iubire, ei bine, primești ce meriți pentru că capul este singurul lucru cu care poți să gândești corect.

Trecând peste lucrurile care nu mi-au plăcut, povestea reușește să te prindă. Sinceră să fiu lucrurile au reuşit să mă enerveze abia pe la ultimele 150 de pagini, dar nu e vina cărţii… Pur și simplu nu-mi plac oamenii nehotărâţi care iau decizii cu altceva, nu cu creierul sau cu inima. Ignorând acest aspect care pe mulți s-ar putea să nu-i deranjeze pentru că sunt doar două personaje , emoțiile sunt bine prezentate, iar autoarea reușește să le scoată foarte bine în evidență prin poveștile ei. Înțelegi furia, uimirea, dezgustul și așa mai departe. Poveștile urmează aceste etape ale emoției și își văd de drum. Timpul curge și nu ai cum să-l oprești așa cum nu poți să ții flacăra pasiunii aprinsă mai mult decât i-a fost dat. E pasiune, nu iubire, se duce repede și rămâne o amintire care doare.

Dacă vă plac poveștile de dragoste pline de momente  tari – să le spunem aşa – și vreți să descoperiți puțin  mai mult din focul care arde în om, să-i vedeți amărăciunea, dar și bucuria, partea frumoasă, dar și cea întunecată, atunci acest roman ar trebui să vă placă. Povestea lui e destul de simplă, iar stilul în care este scris curge lin, fără complicații. Naratorii se schimbă foarte des și oscilează, așa că veți avea o privire de ansamblu asupra oricărei situații. Dacă vreți să citiți ceva ușor care să nu vă dea mari bătăi de cap, dar care să aibă totuși o urmă de exotism, romanul acesta ar trebui să se potrivească.

Pentru cei care vor să vadă o Indie mai profundă și să întâlnească povești de dragoste cutremurătoare prin puritatea  și misterul lor și să se lase în voia adevăratei vrăji hinduse, voi  face  recenzie la celelalte cărți pe care le-am citit și au în centru filosofia Indiei , mitologia și care, bineînțeles, se  desfășoară acolo. Unele dintre ele se număra chiar printre cărțile mele preferate.

Puteți găsi romanul la editura : Leda

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s