Rolul mitologiei în zilele noastre

vasilisc  M-am întrebat mult timp care e importanța mitologiei. Am început să mă gândesc la  rolul ei în societățile îndepărtate, pe vremea când nu erau doar legende, ci adevăruri incontestabile în ochii celor ce le ascultau. Într-un final, am ajuns să mă gândesc la rolul ei în zilele noastre și am găsit mai multe, nu doar unul.

De-a lungul istoriei, miturile și legendele au avut o încărcătură religioasă remarcabilă. Pentru marile civilizații, aceste scrieri erau niște povești sfinte. Din ele, mai târziu, s-a extras doctrina și ideologia diferitelor mari religii ale antichității. Pe atunci, fiecare continent se scălda într-o mare de înțelepciune, viețile oamenilor erau într-o strânsă legătură cu sacralitatea și cu divinitatea. Putem spune că oamenii de atunci trăiau o viață exclusiv religioasă, iar fiecare gest și faptă  primea o semnificație sacră. Bineînțeles că existau și excepții, oamenii au fost mereu de mai multe feluri, iar consecințele faptelor lor ne sunt prezentate în legendele ce s-au păstrat.

În funcție de continentul unde s-au născut, diferitele legende și mituri au alte tipare și se axează pe altă parte a existenței umane. În ele sunt puse în valoare alte lumi, iar diferențele de mentalitate sunt uluitoare. E pur și simplu o plăcere să stai și să le citești, să le compari, iar apoi să-ți dai seama că lipsurile uneia scot în evidență plusurile celeilalte și viceversa.

Aceste legende au ajuns la noi fix pentru că au însemnat ceva pentru oameni, s-au agățat de inimile lor și i-au fascinat. Majoritatea au fost transmise pe cale orală. De la maestru la învățăcel, de la menestrel la oameni de rând.  Toată mitologia europeană este bogată, minunată, dar cel mai mult îmi place mitologia de la miază-noapte. Olanda, Irlanda, Marea Britanie și Peninsula Scandinavă. Pe vremuri, aceste teritorii erau ocupate de popoare a căror unică religie era Natura. O iubeau și trăiau în armonie cu ea. Legendele lor îmi transmit unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le-am simțit vreodată. Este o fascinație totală, o rătăcire liniștitoare prin păduri înalte și pline de magie.

Timpul a trecut, dar ele au păstrat focul cu care oamenii de atunci elogiau eroismul și prețuiau onoarea. Legendele europene transmit în primul rând admirația pe care o aveau oamenii pentru curaj, dreptate, iubire, vitejie și bunătate. Probabil din cauza asta îmi plac. În legende nu există nimic cu jumătate de măsură. Iubirea este pură, curajul desăvârșit, iar bunătatea absolută, așa cum și răutatea este una totală, iar o inimă neagră rareori poate fi curățată. Când îmi imaginez pasiunea și dorul cu care erau cântate, mi se face  pielea de găină, iar inima mea evocă acele vremuri ideale. Bineînțeles că aceste legende sunt o transpunere perfectă a unei lumi ce nu a fost cu mult diferită de a noastră. De fapt, chiar unii dintre eroii care erau înnobilați cu cele mai alese valori morale, în realitatea erau cruzi, iar corectitudinea lor era pusă sub mari semne de întrebare. Eroismul s-a păstrat doar în legende, printre manuscrise îngălbenite și  distruse de timp.  Era inevitabil, cu cât timpul a trecut, cu atât astfel de valori au devenit inutile și ignorate de oamenii din popor.

Probabil unii consideră mitologia neimportantă, niște povești pentru copii, dar aceste povești stau la baza literaturii și a stilului frumos, la căpătâiul cuvintelor ce curg într-o cascadă de expresivitate melodioasă. Pentru strămoşi, mitologia era un cadou de la zei. O modalitate prin li se spunea cum ar trebui să trăiască și le se insuflau niște principii. Pentru cei de mai târziu, au devenit povești fascinante care păstrau frumusețea unei lumi ideale pe care ei nu au putut s-o cunoască, dar pe care și-o doreau din suflet. Acum să vedem ce a mai rămas din toate astea…

Știm cu toții că literatura și cultura sunt îndepărtate, că în prim-plan sunt puse doar lucruri vulgare și mizerabile al căror rol este să readucă omul la stadiul de creatură care se ghidează doar după instincte primare, uneori odioase. Toate astea îl fac pe om să uite de latura care îl desăvârșește ca individ și-l fac uman. Cultura, educația, rațiunea, discernământul și inteligența. Din punctul meu de vedere, omul  este o ființă nobilă și nu trebuie să renunţe la lucrurile care îl fac cu adevărat frumos. Plasticul nu e deloc frumos, e ușor de topit și de manipulat, i se poate schimba ușor forma… În situația actuală, eu m-am trezit să vorbesc despre legende, minunat…

Mă uit în jurul meu și văd copii de 2-3 ani, sau chiar mai mici cu telefoane în mână. Știu copii de 5 ani care se joacă pe tabletă toată ziua!!! Cu riscul de a primi câteva bobârnace, pentru că am rude cu astfel de copii, o s-o spun foarte clar: sunt NEBUNI.  Când aveam 5 ani stăteam pe afară, mă jucam cu alții și veneam acasă plină de julituri.Da, acum încă mai am câteva semne, dar mult mai multe amintiri frumoase. După ce intram în casă și mama mă trimitea să mă spăl, îmi pornea casetofonul. Aveam un casetofon gri pe care încă mi-l amintesc și o mulțime de casete cu povești și basme românești. Stăteam în pat ascultând câte un basm. Vocile de pe bandă erau frumoase și expresive, iar eu îmi imaginam fiecare scenă, fiecare gest de parcă tavanul camerei mele se transformase într-un ecran de cinema. Când am mai crescut, mai precis când am început clasa a II-a , mama mi-a cumpărat cărți cu povești. Le am și acum. Erau ediții frumoase, cu hârtie lucioasă și pline de  ilustraţii superbe. Pentru unii, aceste amintiri ale mele nu au nicio relevanță sau, cu alte cuvinte, sunt în plus, dar mie nu mi se pare. Aceste povești pe care le-am auzit în copilărie mi sau întipărit în minte, iar mai târziu, când m-am reîntâlnit cu ele, sensurile ascunse au ieșit la iveală. Ce-ar fi dacă în loc să-ți lași copilul să se joace pe calculator 3 ore, îi citești o legendă… Roland, de exemplu? Nu ar fi mai frumos dacă, să zicem, băiețelul tău ar afla despre curaj și dragoste de țară în loc să se joace jocuri în care sare sânge pe toți pereții? Zic și eu…

În orice caz, un prim rol al mitologiei din zilele noastre este insuflarea de valori morale în mintea unui copil. El nu le va înțelege. Sunt lucruri neimportante pentru el în momentul actual, dar când va crește nu va respinge lectura, nu o va privi ca pe o pacoste și, în funcţie de mediul în care a fost crescut, nu va disprețui cultura, nu o va privi ca pe o chestie inutilă și va avea amintiri frumoase.

Un al doilea  rol al mitologiei,  din punctul meu de vedere ,  ar fi cel de cunoaștere și cercetare.  Acum va veni întrebarea : Și ce legătură are asta cu zilele noastre? Păi, are. Face cunoscută un alt mod de a trăi, de a gândi. Este o experienţă culturală, dar și personală. Mitologia deschide, pur și simplu, minți. Vei vrea să știi mai mult, nu-i așa? Nu o să te saturi doar cu puțin… Din moment ce ai apucat-o pe drumul ăsta,  e lesne de înțeles că vei vrea să știi cât  mai mult. De la legende autohtone vei ajunge la cele europene, apoi asiatice și te vei întinde, pe cât posibil, la toată lumea. În acele așa-zise povești vei găsi o mulțime de lucruri despre mentalitatea altor popoare, despre viziunea lor asupra lumii Dacă ești foarte pasionat, te vei duce și la filosofie, la istoria religiilor lor, iar șirul poate continua. Da, asta este ceea ce simt eu și ceea ce am de gând să fac. Nu se aplică la toată lumea, dar din moment ce eu gândesc așa, mai sunt și alții. Totul are un început, iar mitologia este începutul culturii acestei lumi. Așa văd eu lucrurile, iar gândul ăsta mă face să mă simt bine, dar fiecare poate să creadă ce-și dorește, iar fiecare opinie e minunată pentru că omul care a expus-o a și gândit-o … sper…

Acest articol este o scurtă prezentare a unei serii de articole pe care o s-o încep azi. Zilele astea am citit destul de multe legende și voi continua s-o fac. De asemenea, voi scrie un articol despre  cele care m-au impresionat într-un fel sau altul. Le voi expune subiectiv, bineînțeles, și voi încerca să vă transmit și vouă sentimentele pe care le-am trăit eu citindu-le.

Dacă v-a plăcut, dați like la pagina de FACEBOOK  și fiți la curent cu ce mai e nou!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s