„Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi”- Herta Müller

astazi-mai-bine-nu-m-as-fi-intalnit-cu-mine-insami_1_fullsize

Am primit cadou acest roman acum ceva timp și nu am crezut că-l voi citi vreodată, dar se pare că i-a venit și lui rândul. A fost tradus în română și publicat de editura Humanitas fiction . Autoarea este de origine română, însă a fugit din țară în timpul regimului comunist din cauza presiunilor puternice făcute de Securitate. De asemenea, în perioada respectivă cărțile ei au fost interzise în România. A luat Premiul Nobel pentru literatură în anul 2009.

Încă de la primele pagini simți cum intri în atmosfera apăsătoare a cărții.Totul se conturează încetul cu încetul pe baza memoriei involuntare, iar fiecare pagină te duce mai adânc într-o lume din care ai vrea să fugi , o lume pe care te bucuri că nu ai cunoscut-o sau de care te bucuri că ai scăpat. Groaza provocată de regim este amplificată de drama personală. Într-un astfel de peisaj, protagonista se agață cu orice preț de fericire.

„ Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi” nu este un roman de acțiune, ci unul de introspecție în care totul se bazează pe amintiri fugare. Din această cauză unele pasaje pot părea neclare, dar totul se lămurește într-un final. Întâmplările nu sunt povestite în ordine cronologică, ci în ordinea în care naratoarea și le amintește, deci și ăsta e un alt motiv al micilor neclarități.

Deși nu este genul meu preferat de carte, trebuie să recunosc că are câteva puncte tari. În primul rând, intensitatea sentimentelor transmise. Totul este povestit cu eleganță și cu o sinceritate izbitoare. Poți simți teama primului interogatoriu, chinul ce urmează și absurdul de-a trăi în incertitudine. Acest roman nu este o poveste, așa că lasă-l deoparte dacă vrei o poveste sau o acțiune bine definită. E o realitate… realitatea unei perioade și a unei vieți deopotrivă. Uneori limbajul devine dur, cel mai adesea în replici, iar alteori anumite scene sau personaje pot fi băgate în aceeași oală, însă ele nu sunt analizate din punct de vedere moral, totul pare normal pentru că în această carte nu se vorbește despre omul ideal, ci despre om așa cum este și era el.Sentimentele împreună cu stilul în care a fost scris formează atmosfera romanului și trimit ideile cititorului. Cum am mai spus, atmosfera este intensă și sufocantă, de fapt o stare de angoasă te însoțește pe tot parcursul lecturii. N-ai cum să spui că un astfel de roman nu este bine scris, poți spune orice, dar asta nu.

Acum că am analizat puțin romanul și ceea ce mi s-a părut cel mai frumos la el voi mai adăuga faptul că, deși este un roman care se citește repede, nu este ușor de înghițit. Îl recomand celor doritori de realitate pentru că nu este nicio feerie printre pagini. E o lume care a existat și va exista întotdeauna, fără să poată fi schimbată sau îmbunătățită. Chin, șantaj, adulter, moarte, iubire și speranță, toate se găsesc aici într-o oarecare măsură pentru că așa e și viața. Mie îmi plac mai mult cărțile care te ajută să scapi de lumea din jurul tău de care te-ai săturat, dar uneori o întâlnire directă, față în față cu o realitate trecută sau actuală este necesară.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s